Ce riscați dacă nu opriți mașina când poliția vă trage pe dreapta

Nu de puține ori polițiștii se confruntă cu situații în care șoferii cărora le-au fost efectuate semnale regulamentare de oprire ignoră nu doar regulile de circulație rutieră, neconformându-se, dar pun în pericol, prin comportamentul necugetat, propria viață și sănătate, dar și integritatea altor persoane, pasageri, participanți la trafic, oameni ai legii.
Polițiștii maramureșeni atrag încă o dată atenția „asupra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața. Reitermăm faptul că vom da dovadă în continuare de fermitate și vom acționa în permanență cu utilizarea mijloacelor din dotare și respectarea strictă a legislației și procedurilor pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și tragerea la răspundere a celor care pun în perocol propria siguranță dar și a celorlalți participanți la trafic”.
„În continuare șoferi iresponsabili încalcă legea și pun în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice. Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.
Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi. De asemenea, în condițiile apropierii sezonului rece, în special pe timpul nopții, suprafața carosabilă poate genera o aderență scăzută, viteza excesivă ducând la un risc rutier crescut”, arată polițiștii.
În astfel de situații polițiștii sunt nevoiți să utilizeze armamentul din dotare asupra celor care nu opresc la semnalul regulamentar, să inițieze activități de interceptare și urmărire în trafic și să rețină în arest șoferi băuți, fără permis, sau sub influența substanțelor interzise. Toate procedurile polițiștilor sunt efectuate gradual, cu analiza obiectivă permanentă a riscurilor implicate în ceea ce privește integritatea celor urmăriți dar și propria siguranță și a celorlalți participanți la trafic.
Marcel ȘERBAN
dh
dh