Ceapa a ajuns marfă de contrabandă într-o țară asiatică

Banala ceapă s-a scumpit extraordinar de mult în ultima vreme, ajungând să coste de aproape de trei ori mai mult decât carnea de pui. Totul se întâmplă în Filipine.

„Ceapa roșie și albă s-a vândut luni cu până la 600 de pesos filipinezi (11 dolari) pe kilogram, comparativ cu 220 de pesos (4 dolari) pe kilogram pentru pui, potrivit Departamentului Agriculturii, scrie CNN. Chiar și pieptul de vită este cu 30% mai ieftin decât ceapa.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor vine după ce o serie de taifunuri puternice au lovit Filipine anul trecut, dăunând recoltelor în valoare de zeci de miliarde de pesos. Țara din Asia de Sud-Est s-a confruntat cu creșterea inflației în ultimele luni, prețurile de consum crescând cu 8,1% în decembrie, atingând un maxim din ultimii 14 ani, potrivit Autorității de Statistică din Filipine”, scrie stririletvr.ro.

Ceapa a devenit o marfă “de lux”, astfel că este introdusă ilegal în țară.

În 23 decembrie, ofițerii vamali au confiscat ceapă albă în valoare de 310.000 de dolari, ascunsă într-un transport de îmbrăcăminte, potrivit agenției naționale de știri filipineze. Cu două zile mai devreme, confiscaseră ceapă roșie din China, în valoare de 364.000 de dolari, găsită între produse de patiserie.

cm
cm