CNP. Ce înseamnă cifrele din codul numeric personal din buletin

Codul numeric personal (CNP) a fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate, de stare civilă și în alte acte personale printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu la 2 martie 1978. Acesta este format din 13 cifre și este cel mai lung număr care apare în buletinul românesc.

Prima cifră, notată cu S reprezintă sexul și perioada în care s-au născut oamenii. 1 este pentru bărbații veniți pe lume în intervalul 1900-1999, 2 este pentru femeile din aceeași perioadă. În plus, 3 sau 4 (masculin/feminin) este pentru persoanele care s-au născut în perioada 1800-1899.

De asemenea, dacă în certificatul de naștere apar cifrele 5 sau 6, atunci este vorba de cei care s-au născut în perioada 2000-2099. Următoarele 2 cifre din buletin, AA, reprezintă ultimele cifre ale anului nașterii. (1995 – 95).

LL reprezintă luna nașterii, care este curprinsă între 01 și 12, în timp ce ZZ înseamnă ziua nașterii, între 01 și 31. Totodată, JJ sunt informații care reprezintă județul sau sectorul în care s-a născut persoana sau unde avea domiciliul la momentul acordării CNP-ului.

NNN este un număr secvențial, între 001 și 999. Acesta se repartizează pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere. Ultima componentă din CNP, notată cu C, reprezintă o cifră de control, scrie stirileprotv.ro.

Mihai ROMAN

foto scientia.ro

cm
cm