COLEGIU PREFECTURAL. Un primar din Maramureș acuză Garda de Mediu că nu-și face treaba ”în mod serios”
Ședința de Colegiu Prefectural de astăzi a avut în prim plan instituțiile care se ocupă cu problemele de mediu din județul nostru, respectiv Garda de Mediu Maramureș și Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș.
Una dintre problemele puse pe tapet a fost colectarea selectivă deficitară și valorificarea deșeurilor. Autoritățile locale se implică diferit în rezolvarea acestor deficiențe, spun oficialii Gărzii de Mediu Maramureș. În sudul județului lucrurile încep să se miște, iar în partea de nord colectarea selectivă este aproape inexistentă.
”Din datele de anul trecut rezultă că colectarea pe patru fracții: hârtie, metal, plastic și sticlă s-a realizat de pe domeniul public în 47 de UAT-uri, iar de la populație în 48. Luat la nivelul județului, procentul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale colectate separat a fost la nivelul județului de circa 20%. În partea de sud a județului unde începe să funcționeze sistemul SMID avem procente între 30 și 40%, din ceea ce s-a colectat separat se și reciclează. Pe partea de nord a județului unde știm prea bine că nu se face acest lucru avem 0%, 1% sau 2%. De asemenea, rata de colectare separată este la nivelul județului cam de 15%”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef al Gărzii de Mediu Maramureș.
În același timp însă, și primarii au avut un cuvânt de spus pe această problemă. Edilul din Groși a semnalat nereguli privind procentele de conformitate, care de fapt nu corespund cu realitatea.
”Din păcate atunci când ajung la operator, să verificați să vedeți că împărțirea privind gradul de conformitate se face aleatoriu sau pe niște criterii nelegale, ca să nu spun altceva. Și atunci, dacă eu mă implic în această activitate într-un mod foarte intens, nu e corect ca o parte din procent din ceea ce colectez, să se împartă la celălalt UAT. Din păcate în felul acesta încurajăm cu adevărat să nu se colecteze. Dacă Garda de Mediu își făcea treaba într-un mod mai serios, nu se ajungea ca astăzi să fie localități unde să nu se facă colectare selectivă”, a declarat Florin Daniel Boltea, primarul comunei Groși.
Cetățenii spun că operatorul nu colectează selectiv deșeurile sortate
În plus, cetățenii colectează selectiv, însă operatorul pune deșeurile la grămadă. În acest sens și subprefectul Crina Chilat a recunoscut că sunt multe sesizări din partea cetățenilor.
”Au fost foarte mulți cetățeni din județ care au semnalat faptul că s-au conformat acestei selectări a gunoaielor, în funcței de pubelel primite dar spun că vine operatorul și cum le vede la poartă, toate le golește de-o dată”, a declarat Crina Chilat.
Referitor la acest aspect, oficialii Gărzii de Mediu Maramureș spun că sunt conștienți de problemă, însă au precizat că cei de la ADI Deșeuri Maramureș sunt cei în măsură să stabilească dacă operatorul de salubritate își respectă prevederile contractuale. Mai mult, tot în contract ar trebui să fie prevăzute și sancțiuni pentru astfel de situații.
Ana-Maria HOJDA