DE INTERES. Ce este o pensie privată facultativă?

În spațiul public se vorbește în ultimul timp tot mai insistent despre interesul sporit al românilor pentru pensiile private facultative, ca un răspuns pertinent la întrebarea: Dacă se nasc din ce în ce mai puțini copii, cine ne va plăti nouă pensia? Statul? Puțin probabil (deși românii au fost învățați că rolul statului este să rezolve toate problemele sociale). Răspunsul este: ni le vom plăti singuri. Cum? Printr-o pensie privată facultativă. Ce este pensia facultativă (Pilonul III)? Este suma de bani primită de către un participant, care a contribuit la un fond de pensii facultative, sau de către beneficiarul acestuia, în mod suplimentar şi distinct de pensia din sistemul public de pensii. Este viageră? Nu. Se poate plăti într-o singură tranșă, sau eșalonat, pe parcursul a cinci ani (maximum).

E bine de știut:

– Spre deosebire de pensiile private obligatorii (Pilonul II), legislaţia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative în funcţie de vârstă, oricine putând contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizare lunar.

– Pentru a putea beneficia de o pensie facultativă, condiţiile legale impun ca fiecare participant să aibă cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive) făcute la fond, o vârstă de cel puţin 60 de ani şi o sumă minimă acumulată.

– Participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la un fond de pensii facultative, cu înştiinţarea administratorului şi angajatorului, cu menţiunea că, în cazul încetării plăţii, aceştia îşi păstrează drepturile.

– Contribuţiile se acumulează într-un fond de pensii facultative, fiind evidenţiate în conturi individuale, proprietatea participanţilor şi a beneficiarilor legali ai acestora.

– Pentru angajatori, pensia privată facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal – deductibilitatea fiscală se ridică la 400 de euro/an pentru fiecare angajat şi la 400 de euro/an pentru angajator.

Foarte important: Spre diferență de Pilonul I (pensia publică de stat), banii din Pilonul III nu se pierd, în cazul în care persoana care contribuie decedează. Sunt moșteniți de urmașii legali.

 

GlasulMM
GlasulMM