DE LA 1 SEPTEMBRIE. Noutăți în ceea ce privește pensia de invaliditate

Casa Județeană de Pensii Maramureș face precizări legate de pensia de invaliditate. Astfel, începând cu data de 1 septembrie a.c., potrivit dispozițiilor Legii 230/ 2023 privind sistemul public de pensii, pensia de invaliditate nu mai este recunoscută ca perioadă asimilată stagiului de cotizare, legea având un puternic caracter contributiv.

”Ca o consecinţă, în situaţia recalculării pensiilor de la 1 septembrie 2024, perioada în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate NU va intra în calculul punctelor de stabilitate. Aşa cum este prevăzut în lege, stagiul minim de cotizare contributiv pentru acordarea pensiei de limită de vârstă este de 15 ani. Cu toate acestea, dacă o persoană care a beneficiat o perioadă mai mare de pensie de invaliditate nu va îndeplini condiţia stagiului minim de cotizare contributiv şi ajunge la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, NU riscă pierderea unui beneficiu. În astfel de situaţii, persoana în cauză trece – din oficiu – în categoria pensionarilor pentru limită de vârstă şi îşi păstrează cuantumul şi numărul total de puncte realizat aferente pensiei de invaliditate”, explică Lucica Onea, directorul Casei de Pensii Maramureș.

Totodată, ca o noutate, legea prevede posibilitatea ca beneficiarul unei pensii de invaliditate să opteze pentru acordarea pensiei anticipate, până la împlinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei de limită de vârstă.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica