
DE LA TEORIE LA PRACTICĂ. Studenții UTCN Baia Mare descoperă procesul de colectare și valorificare a deșeurilor
Azi, 13 mai 2025, studenții de la Programul Ingineria și Protecția Mediului în Industrie, din cadrul UTCN – Facultatea de Inginerie Baia Mare, însoțiți de S.l.dr.ing. Irina Smical, au efectuat o vizită la SC REMAT Maramureș SA în vederea cunoașterii practice a modului de colectare separată si tratare a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării lor.
Pe platformă au fost observate zone separate de stocare temporară a deșeurilor reciclabile, precum: hârtie și carton, mase plastice, metale, sticlă, lemn dar și zone de colectare distinctă a DEEE și a bateriilor auto. Pe lângă însemnătatea importantă pentru mediu, valorificarea deșeurilor reciclabile are și o componentă economică care, din păcate, nu este suficient de bine susținută de actuala legislație din România. Uneori, elanul colectării deșeurilor este limitat de lipsa unor instrumente de stimulare a operatorilor economici colectori, atunci când prețurile materialelor descresc semnificativ.
Firma SC Remat Maramureș SA, pe lângă centrul de colectare separată a deșeurilor dispune și de o instalație de valorificare a deșeurilor de folie de plastic (LDPE) prin procedeu de extrudare-regranulare. Studenții au fost impresionați de excelenta organizare și de ritmul susținut în care deșeurile reciclabile sunt preluate și pregătite în vederea livrării lor fabricilor de reciclare din România și din afara țării.
Studenții îi mulțumesc dlui director, ing. Florin Tomuța, pentru primire, respectiv pentru amabilitatea și răbdarea cu care a oferit toate informațiile și explicațiile cerute.