DECIZIE. Două mari licee din Baia Mare vor fuziona chiar din această toamnă

Municipiul Baia Mare se pregătește pentru o schimbare majoră în peisajul educațional, cu două dintre cele mai importante licee tehnologice, Liceul Tehnologic ”Transilvania” și Colegiul Tehnic ”C. D. Nenițescu”, care vor fuziona prin absorbție începând cu anul școlar 2024-2025.

Colegiul Tehnic ”C. D. Nenițescu” va fi cel care își va muta activitatea la Liceul Tehnologic ”Transilvania”, situat pe strada 8 Martie nr. 7. Această decizie vine în contextul unui proiect amplu de reabilitare și modernizare la standarde europene desfășurat la Liceul Tehnologic ”Transilvania”. Investiția totală în această instituție de învățământ depășește suma de 7 milioane de euro.

Instituția de învățământ de pe strada 8 Martie nr. 7 dispune deja de spații generoase, reabilitate și modernizate prin proiecte derulate în parteneriat cu autoritatea publică locală. Astfel, liceenii din ambele unități de învățământ vor beneficia de săli de clasă moderne, mobilier nou și echipamente de ultimă generație în laboratoare și ateliere.

Prof. ing. Victor Todoruț, directorul Liceului Tehnologic ”Transilvania”, a declarat pentru Glasul Maramureșului: ”Liceul Tehnologic ”Transilvania” este într-un amplu proces de reabilitare și modernizare care se apropie de finalizare. Începând cu următorul an școlar, sălile de clasă vor fi gata pentru a-i primi pe toți elevii, inclusiv cu mobilier nou. La fel, vor fi pregătite la ultimele standarde 12 ateliere școlare și cinci laboratoare”.

Fuziunea nu va afecta posturile sau specializările existente, potrivit directorului Todoruț. Liceul Tehnologic ”Transilvania” se va concentra în continuare pe tehnic-mecanică, în timp ce specializările Colegiului ”Nenițescu” vor rămâne axate pe resurse naturale. Noua instituție va purta denumirea de Liceul Tehnologic ”Transilvania” Baia Mare.

De asemenea, Liceul Tehnologic ”Transilvania” se remarcă prin faptul că este una dintre cele 15 unități de învățământ din județul Maramureș care derulează proiecte Erasmus+, cu două astfel de proiecte în desfășurare în prezent.

Planul de școlarizare, care a fost trimis spre aprobare către Ministerul Educației, indică faptul că decizia de fuziune este aproape sigură. Cu această schimbare, se conturează un nou capitol în peisajul educațional din Baia Mare, cu un centru educațional modern, dotat cu facilități de învățare de ultimă generație și pregătit să își primească elevii începând cu anul școlar următor.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica