DECIZIE. Undă verde de la Guvern pentru exploatarea iazurilor de decantare!

Când vine vorba de iazurile de decantare, județul Maramureș ar avea multe comentarii de făcut. În județ avem iazuri de decantare care nu ne fac cinste și care nu fac altceva decât să distrugă imaginea unor localități ale județului. În ședința de Guvern de la finele acestei săptămâni a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003. Actul normativ, inițiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice pentru care a fost emisă o Hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării și monitorizării postînchidere.

„Decizia a fost luată ținând cont de contextul economic actual, dar și de Rezoluția Comitetului Economic și Social European din data de 24.03.2022 privind Războiul din Ucraina și impactul său economic, social și ecologic. Prin această măsură este vizată, astfel, susținerea și dezvoltarea unui model economic durabil și responsabil în raport cu mediul înconjurător, fiind promovată economia circulară, prin creșterea gradului de utilizare a resurselor de materii prime. Redeschiderea unor mine cu activitatea sistată descarcă parțial sau chiar total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier. Mai exact, cheltuielile cu protecția mediului, ce au ca scop final redarea unor mari suprafețe de teren în circuitul economic și tot ceea ce însemnă regenerarea socio-economică a comunităților învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor și refacerea bio-diversității sunt transferate către agenții economici care vor face exploatarea”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Ministerul Economiei a mai menționat că resursele minerale secundare, depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril, „prezintă un potențial foarte ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor prețioase, critice și utile de bază (Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Fe, Mn, W, Mo etc.) pentru care au fost deschise exploatările sau a unor elemente care au intrat recent în sfera de interes a valorificării industriale (Ge, In, Te, Cd, Sb), prin utilizarea mineralelor însoțitoare (cuarț, feldspat, minerale argiloase) sau prin folosirea unor tipuri de reziduuri ca amelioratori pentru soluțiile sărace.

„Reintroducerea în circuitul economic a resurselor secundare va contribui la creșterea gradului de securitate și sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esențiale în sectoare industriale cheie pentru economia naționala și europeană”, a mai precizat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Totodată, a fost instituită posibilitatea continuării activități miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, prin păstrarea licenței în cadrul unui program de reorganizare, dar și posibilitatea dezvoltării și valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA