ZI DE NAȘTERE AZI. Ce nu știai despre Episcopul Maramureșului și Sătmarului

În 23 iunie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împlinește 63 de ani de viață. De-a lungul timpului a fost în atenția presei locale și naționale cu declarații considerate controversate. Este un om care nu se sfiește să își spună părerea despre politică, administrație, etc. Asta chiar dacă deranjează.
Ce ar trebui să știți este că Episcopul Maramureșului și Sătmarului s-a născut în comuna Rozavlea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei, la botez primind numele „Ioan”: „A urmat primele opt clase la Şcoala Generală „Octavian Goga” din localitate, iar în anul 1976, la vârsta de 14 ani, a intrat în obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, ca frate, fiind primit de părintele arhimandrit Serafim Man. În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofil Herineanu, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983. În anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. A fost tuns în monahism în anul 1985 avându-l naş de călugărie pe Preasfinţitul Părinte Justinian Maramureșanul primind numele „Iustin”.
„În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar din Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992, obținând titlul de licențiat în teologie, cu lucrarea „Mănăstirea – parte constitutivă a Bisericii, focar de spiritualitate și trăire duhovnicească”, sub îndrumarea Părintelui Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan Floca, la Catedra de Drept Bisericesc. Tot în 1988, Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanu îi încredințează conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia. La data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului l-a numit stareț al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. În 1990 a fost hirotesit Protosinghel, iar la data de 15 august 1993, la propunerea Preasfințitului Părinte Justinian, Sfântul Sinod al BOR aprobă ridicarea sa la rangul de Arhimandrit.
În 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR aprobă alegerea în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar la data de 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Ana” hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa de lucru din ziua de 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia Mare, fiind cel de-al 30-lea Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existență ai Eparhiei noastre.
Anul acesta, în 2024, Preasfințitul Părinte Iustin a împlinit 30 de ani de Arhierie, moment solemn și duhovnicesc care a vrut loc la Mănăstirea Rohia – locul de metanie al Preasfinției Sale”, anunță Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA