DEȘEURI. Ce se întâmplă cu platformele temporare din Maramureș

Începutul anului 2024 vine cu aceleași probleme de mediu care se tărăgănează de ani de zile, fără a fi găsită o soluție. Cele două platforme temporare din județ, respectiv de la Satu Nou de Jos și din Sighet, sunt încă acolo, cu toate că terenurile respective ar fi trebuit să fie eliberate de mult. Conducerea Gărzii de Mediu Maramureș cunoaște situația și spune că nu poate face mai mult decât să dea amenzi.

”Din păcate, niciuna din cele două platforme temporare care au fost utilizate până în 2021, nu a fost încă relocată, deși termenele de relocare au fost depășite. Știm prea bine că la Sighet, urmare a acelui proces, termenul a fost foarte restrâns, respectiv 7 iulie, iar pentru Satu Nou de Jos a fost 23 octombrie. Noi am făcut verificările la momentul când termenele erau scadente și am aplicat o sancțiune pentru nerespectarea prevederilor din obligațiile de mediu.

Din păcate, niciunul din operatori nu a putut să ne prezinte o soluție viabilă pentru relocarea acelor deșeuri. Ele trebuie să ajungă la o stație de tratare mecano-biologică, și din păcate noi nu dispunem în județ de așa ceva. Județele care dispun nu sunt dispuse să le accepte, pentru că fiecare centru integrat a fost gândit pentru un județ.

Platforma temporară de la Satu Nou de Jos este acolo. La Sighet, termenul pentru aducerea terenului la starea inițială a fost 31 decembrie 2023. Suntem în curs de a efectua controlul. În mod sigur aplicăm din nou sancțiune contravențională și încercăm și o sesizare penală, dar problema nu va fi rezolvată. Vreau să subliniez că Garda Națională de Mediu nu are atribuții să ofere soluții și nici nu este responsabilă de relocarea acestora. Noi doar facem control, aplicăm, sancțiuni, informăm toate autoritățile care ar mai trebui să fie implicate și atât”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA