DEȘEURI. Problema platformelor temporare din Sighet și Baia Mare, departe de a fi rezolvată

Platformele temporare de deșeuri din Sighetu Marmației și Baia Mare continuă să creeze probleme. Oficialii Gărzii de Mediu Maramureș spun că s-au dat amenzi și cam atât, deoarece până aici se întind competențele instituției. Ar fi nevoie o implicare din partea autorităților locale, pentru a rezolva situația.

”Cele două termene de relocare au fost depășite, atât la Baia Mare cât și la Sighetu Marmației. La ambii operatori au fost aplicate sancțiunile contravenționale pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor impuse. Noi am făcut controale anterior și am stabilit măsuri vizavi de respectarea termenelor privind obligațiile de mediu.

Pentru Baia Mare, aducerea terenului la forma inițială este stabilit pentru octombrie anul acesta, deci mai au puțin timp. În schimb pentru Sighetu Marmației termenul a fost decembrie 2023. Noi am efectuat controlul în luna ianuarie, pentru nerealizarea măsurii am aplicat maximul amenzii. În prima fază am aplicat minimul. Am sesizat organele de cercetare penală pentru că păstrarea pe amplasamente neautorizate deja este infracțiune. Am primit comunicarea de la Parchetul Sighet că s-a început și mai departe ei vor decide ce se întâmplă.

Noi ca și instituție nu putem să oferim soluții și nici nu este în responsabilitatea noastră să relocăm acele deșeuri. Trebuie gândit și cu implicarea autorităților locale pentru că până la urmă acele deșeuri rezultă de la iște comunități. Neavând depozit este destul de dificil ca un alt depozit din țară să ni le primească. Fiind cantități destul de mari și costurile sunt mari. Nu știu dacă operatorii vor reuși să le facă, fără să se mai implice și alții să se găsească o soluție, din păcate”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef al Gărzii de Mediu Maramureș, pentru Glasul Maramureșului.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA