DEZVĂLUIRI. Statul “confiscă” o parte din banii din Pilonul 1 de pensie

Un angajat român cotizează la sistemul de pensii circa 652.000 de lei (=130.000 euro), în cei 35 de ani de activitate profesională ceruţi de lege. La final, pensia medie este de 40% – 50% din salariul pe care-l câştiga. Statisticile Eurostat arată că speranţa de viaţă medie în România este de circa 75 de ani, adică cu zece ani peste vârsta de pensionare, iar în aceşti ani pensionarul nu primeşte înapoi nici măcar jumătate din cât a cotizat toată viaţa la sistemul de pensii, scrie Business Magazin.

De reținut faptul că 25% din venitul brut al românilor sunt virați, lunar, către sistemul public de pensii. Banii nu ajung într-un cont individual (al celui care contribuie) și nici măcar global, ci în bugetul consolidat al statului, care repartizează sumele colectate în funcție de priorități.

Nu este nici pe de parte cel mai bun sistem de pensii în momentul de față (din pricina crizei demografice), dar în anii în care numărul persoanelor active a fost mai mare decât numărul pensionarior, sistemul a funcționat impecabil.

Însă frustrarea românilor e justificată: cotizează de-a lungul vieții cu peste 100.000 de euro la sistemul de pensii și, dacă ținem cont de speranța de viață, putem spune că, la decesul contribuabilului, zeci de mii de euro rămân la dispoziția statului și nu a familiei. Ceea ce înseamnă că, indirect și tacit, statul procedează la confiscarea unor sume de bani care nu-i aparțin.

Nu la fel se întâmplă lucrurile în cazul Pilonului 2 de pensie, administrat privat. Din cei 25% reținuți pentru pensii, (doar) 3,75% sunt virați în fondul companiilor private de asigurări, care au obligația de păstreze banii în conturi individuale și să le asigure un randament, iar la decesul titularului, să restituie banii moștenitorilor legali.

Procentul este mic și reprezintă doar jumătate din cota prevăzută de lege (6%), ceea ce însemnă că statul încalcă legea, frustrându-i pe români de venituri mai consistente (și sigure) în pragul pensionării.

Foto: Arhiva Glasul

GlasulMM
GlasulMM