DIGITALIZARE. Patru dintre serviciile de stare civilă vor fi la un click distanță

Actele pentru naștere, căsătorie, divorț și deces vor putea fi obținute online. Anunțul a fost făcut de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a fost dezvoltat un sistem informatic de administrare a fluxurilor operaționale și a serviciilor de stare civilă.

Ministerul Afacerilor Interne gestionează cele mai accesate evenimente de viață de către români. Patru dintre ele, nașterea, căsătoria, divorțul și decesul, au fost digitalizate prin acest proiect.
Concret, a fost dezvoltat un sistem informatic de administrare a fluxurilor operaționale și a serviciilor de stare civilă și au fost transpuse în format digital peste 68 de milioane de acte de stare civilă, emise în ultimii 100 de ani, a declarat ministrul Bogdan Ivan.
Mii de români și-au pozat cărțile de identitate, și-au făcut un selfie și un video scurt pentru a-și face un cont în aplicația de mobil ROeID și a obține o identitate digitală și un singur set de date de acces (nume de utilizator și parolă) în platformele IT ale statului.
Aplicația este, însă, aspru criticată pentru erori și lipsa de utilitate, aplicația nu are nici analiza de risc (DPIA) privind datele personale colectate, caz investigat acum de Protecția Datelor, scrie hotnews.ro.
Mihai ROMAN
cm
cm