DISTINCȚII. Cristina Kovy și Peter Uto Erzsebet, cetățeni de onoare ai Sighetului

La propunerea doamnei Beres Ildiko Ibolya, consilier local din partea UDMR, în cadrul ședinței de Consiliu Local din 28 februarie 2023, primarul municipiului Sighetu Marmației a conferit titlul de Cetățean de onoare doamnei prof. Cristina Kovy și titlul de Cetățean de onoare post-mortem doamnei Peter Uto Erzsebet (pictor).

Este vorba despre două personalități îndrăgite de sigheteni, care au contribuit prin activitatea lor artistică la formarea tinerelor generații, iar conferirea acestui titlu reprezintă o recunoaștere a bogatei activități puse în slujba comunității.

Doamna Cristina Kovy, arbitru național și internațional WDC, este profesor de coregrafie la Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației încă din anul 1985. În anul 1993, la inițiativa domniei sale, a luat naştere formaţia „Mini Maxi”, având în componenţă elevii de elită de la catedra de coregrafie a ,,Şcolii de Artă Gh. Chivu”.

În cariera sa de peste 37 de ani, Cristina Kovi a reușit să așeze Sighetul pe harta orașelor cu rezultate naționale și internaționale excepționale în acest domeniu.

Reprezentată a școlii băimăreane de pictură

A fost președinte de onoare a grupării artistice SIGART înființată pe lângă Radio România Sighet și membru a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare. Lucrările sale se apropie ca stil de tradițiile școlii clasice de la Baia Mare prin mentalitatea și crezul său artistic și se regăsesc în mai multe colecții particulare din Austria, Elveția, Germania, Suedia, Ungaria, Canada, Japonia și România.

Mirela BUFTEA

GlasulMM
GlasulMM