DOI ANI DE RĂZBOI (II). O tânără a făcut drumul Baia Mare – Kiev de patru ori pentru a-și vizita părinții. ”Este periculos, dar vreau să îi văd”

Liubov lucrează acum la YMCA România, unde este responsabilă de îngrijirea copiilor ucraineni care participă la programul afterschool. Vorbește foarte bine limba română, pe care a învățat-o în doar un an și jumătate. În paralel, este studentă la Universitatea din Kiev, unde urmează cursurile de economie și logistică. Deși familia ei se află în Kiev, Liubov a ignorat pericolele și s-a întors acasă de patru ori până acum pentru a-și revedea părinții. În acest an, își va finaliza studiile universitare, însă își dorește să rămână în Baia Mare, mai ales că trăiește o frumoasă poveste de dragoste alături de un tânăr din oraș.

  • echilibru între studii și implicarea în comunitate

Cu toate că este studentă la Universitatea din Kiev, unde studiază economie și logistică, Liubov își dedică timpul său liber pentru a-i ajuta pe cei mici să se integreze și să învețe într-un mediu sigur și stimulativ.

”Am început să lucrez la YMCA România, în Baia Mare, în noiembrie 2022. Aici, coordonez programările pentru copii, stabilind orarul și locul de unde trebuie să fie preluați pentru a fi aduși la afterschool. În cadrul programului, ne ocupăm de teme, oferim supraveghere și organizăm activități non-formale. În prezent, avem în grija noastră 18 copii”, explică Liubov.

Deși are familia departe, Liubov s-a adaptat rapid la viața în Baia Mare și vorbește fluent limba română, pe care a învățat-o într-un timp relativ scurt, de doar un an și jumătate. Motivația ei pentru a învăța limba română a fost și relația de dragoste pe care o trăiește cu un tânăr băimărean.

”Sunt în ultimul an de studiu la Universitatea din Kiev. Particip la cursuri online, deoarece facultatea mi-a oferit această opțiune. Studiez logistică și economie și sunt în anul patru al programului. Deși învățământul online nu reprezintă cea mai bună variantă, în situația mea este singura soluție pe care o pot folosi. Vorbesc fluent limba română datorită faptului că, în Ucraina, am studiat limba italiană, iar similitudinile dintre cele două limbi mi-au facilitat învățarea. De asemenea, motivul care m-a încurajat să învăț limba română a fost și iubitul meu, care vorbește și el limba italiană și este originar din Baia Mare”, mărturisește, zâmbind, tânăra ucraineancă.

  • se străduiește să-și construiască viitorul în Baia Mare

În ciuda pericolelor și dificultăților din țara ei natală, Liubov s-a întors acasă de patru ori pentru a-și vizita părinții aflați în Kiev, la aproape 900 de kilometri distanță de Baia Mare. Despre situația din Ucraina, Liubov povestește cu o sinceritate emoționantă, vorbind despre provocările cu care se confruntă familiile din Kiev și de pe teritoriile afectate de conflict.

”Familia mea se află în Kiev. În general, situația este acceptabilă, dar cei de acolo întâmpină dificultăți în ceea ce privește munca și banii. Este greu să te descurci în aceste condiții. Tatăl meu lucrează la o firmă de taxi, în timp ce mama locuiește la țară și se ocupă de grădinărit. Bunicul meu a trecut prin momente extrem de dificile: locuiește într-un sat situat aproape de granița cu Belarus, iar satul a fost ocupat de forțele rusești. Timp de două luni nu am putut lua legătura cu el. Acum, teritoriul a fost eliberat de forțele ucrainene. Satul în care locuiește are doar câteva sute de locuitori, iar în fiecare noapte cât a fost ocupat, bunicul meu a fost martor la zborurile avioanelor care se îndreptau spre oraș pentru bombardamente. Totuși, de când a început războiul, am fost acasă de patru ori. Pentru a ajunge în Kiev, am călătorit de la Baia Mare cu autobuzul până la Sighetu Marmației, apoi am traversat granița și, din Solotvino, am luat un tren direct către Kiev. Este periculos, dar vreau să îi văd pe părinții mei. Din păcate, ei nu au posibilitatea să vină aici”, spune Liubov.

Cu toate acestea, Liubov își exprimă dorința de a rămâne în Baia Mare și de a-și construi viitorul aici, subliniind lipsa de oportunități și instabilitatea din Ucraina ca motive pentru această decizie. ”Eu vreau să stau aici, în Baia Mare, îmi place”, conchide tânăra.

Maria STOICA

Articol din cadrul campaniei de presă inițiate de ziarul ”Glasul Maramureșului” la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scopul acestei campanii este de a evidenția eforturile depuse de diferite organizații și instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și de a sublinia importanța solidarității și a ajutorului acordat în astfel de situații dificile.

Maria Stoica
Maria Stoica