DOI ANI DE RĂZBOI (V). Cresc criticile la adresa ucrainenilor

La doi ani de la venirea ucrainenilor în Maramureș și România, după izbucnirea conflictului militar în Ucraina, vocile care se coalizează împotriva ucrainenilor cresc.

Voluntarii din organizațiile non-guvernamentale se plâng, sub protecția anonimatului, că, în ciuda situației de nedorit prin care trec ucrainenii, sunt elemente și abordări care sunt greu de digerat în societatea românească, saturată deja de probleme nenumărate și ignorări din partea guvernanților.

”Este o situație dificilă pentru toată lumea. Ucrainenii sunt, într-adevăr, într-o situație critică, dar vedem și cazuri în care aceștia apelează la ajutor într-un mod care ridică semne de întrebare”, a declarat un voluntar al unei organizații non-guvernamentale.

Unele voci din ONG-uri spun că multe ucrainence sunt întreținute de soții lor care lucrează în statele arabe și, deși au venituri substanțiale, apelează la ”mila” organizațiilor neguvernamentale pentru a primi tichete și suport în conectarea lor la serviciile umanitare ce se acordă în Maramureș.

”Observăm că există o discrepanță între nivelul de trai al acestor persoane și cererea lor de ajutor. Este important să ne asigurăm că resursele sunt direcționate către cei care au cu adevărat nevoie”, a adăugat un alt voluntar.

Mai mult, se discută și despre faptul că unii ucraineni dețin mașini scumpe, haine de firmă, bijuterii și au bani mulți în conturi, dar totuși doresc să primească ajutor.

”Ne confruntăm cu situații în care există o lipsă de transparență și de comunicare din partea acestor persoane. Este important să avem un dialog deschis și să evaluăm fiecare caz în parte”, a subliniat un reprezentant al unei alte organizații neguvernamentale.

Pe lângă aceste aspecte, ucrainenii sunt criticați și pentru că refuză să învețe limba română sau să muncească.

Maria STOICA

Articol din cadrul campaniei de presă inițiate de ziarul ”Glasul Maramureșului” la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scopul acestei campanii este de a evidenția eforturile depuse de diferite organizații și instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și de a sublinia importanța solidarității și a ajutorului acordat în astfel de situații dificile.

Maria Stoica
Maria Stoica