DOI ANI DE RĂZBOI (VI). Medic ORL-ist face masaje pentru a supraviețui

Astăzi se împlinesc doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina. Mulți refugiați care au venit în Maramureș în urmă cu doi ani, au crezut că vor sta aici doar temporar, câteva săptămâni. Săptămânile s-au transformat în luni și acum în ani. Încetul cu încetul pentru toată lumea a devenit clar că războiul este unul de lungă durată iar refugiații trebuie integrați și ajutați pe termen lung.

Am fost în vizită la centrul ROUA din Baia Mare, unde am aflat că, printre persoanele care au plecat din Ucraina, vorbim de foarte multe cazuri în care pregătirea profesională este una medie sau de top. În aceste condiții a fost foarte greu ca acești specialiști să fie integrați pe piața muncii din Maramureș și Baia Mare, unde oferte pentru locuri de muncă cu studii superioare sunt extrem de puține. Așa s-a ajuns în situația în care medici din Ucraina, spre exemplu, sunt nevoiți să profeseze în domenii mult sub nivelul lor de pregătire pentru a supraviețui. Evident, nici salariile nu sunt pe măsura așteptărilor.

”Cea mai mare problemă este faptul că majoritatea dintre ei au o pregătire profesională medie sau superioară și spre exemplu un doctor ORL-ist care ajungă să facă masaj, face asta pentru că ai nevoie să mănânci și să pui ceva pe masă… Dar asta este marea lor dificultate. Sunt care lucrează la Aramis, și-au găsit locuri de muncă prin oraș sau chiar și-au deschis ei afaceri, au și ei diverse inițiative.

Și integrarea în comunitatea locală este o problemă, dar așa este situația în orice țară străină în care te duci, nu este apanajul războiului. Sunt dificultăți în cazul copiilor și al tinerilor mai ales. Nu au spații special destinate pentru tineri și nu au ce să facă, merg la mall și stau concentrați tot ei între ei. Școala o fac online și atunci se integrează mai greu. În momentul de față doar 166 de copii sunt înscriși la școli și grădinițe în unitățile de stat, în rest nu”, a declarat Izabella Kis Kasza, președinte asociație.

 

Ana-Maria HOJDA

Articol din cadrul campaniei de presă inițiate de ziarul ”Glasul Maramureșului” la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scopul acestei campanii este de a evidenția eforturile depuse de diferite organizații și instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina și de a sublinia importanța solidarității și a ajutorului acordat în astfel de situații dificile.

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA