DR. MARGARETA PÎRVĂNOIU despre primul consult al nou-născutului

Imediat după naștere, după un scurt contact mamă – nou-născut, bebelușul este luat din brațele mamei și consultat de medicii specialiști. Dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare prezintă felul în care se dau notele la naștere, dar și care sunt principalele aspecte luate în considerare în primele clipe de viață ale nou-născutului, pentru a depista din timp eventualele probleme.

”Ce facem noi unui copil? îl examinăm și-i dăm o notă. De multe ori sunt întrebată ce înseamnă nota de la naștere. Se numește scorul APGAR și fiecare literă are o semnificație. Și este A de la aspect, P de la puls, G de la grimasele pe care le face copilul când noi îl mângâiem, A de la activitate, R de la respirație. Sunt note pe care noi le dăm de la 0 la 10, la 1 minut și la 5 minute de la naștere. De ce a primit copilul nota 9? Poate pentru că era albastru la mâini, poate că nu a respirat cum ar fi trebuit, poate că bătăile cardiace nu au fost așa cum trebuie. Deci îl inspectăm practic din cap până în picioare. Ne uităm la creștet, la ochi, la față, la mâini, la guriță, îl ascultăm la inimioară, îi ascultăm plămânii”, a declarat dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al Secției de Neonatologie.

Te întrebi de ce este copilul albastru?

În acele prime momente de contact între mamă și copil, imediat după naștere, este normal ca mama să-și pună numeroase întrebări legate de micuțul ei, din dorința ca totul să fie bine.

”Atunci când am pus copilul pe tine, ca mamă, vezi că este albastru. Te întrebi de ce este albastru? De ce are mâinile și picioarele albastre? De ce este acoperit cu o grăsime albă? Ce este albul acela pe copil? Este vernix caseosa, l-a protejat în burtică. De ce are puncte pe nas? Multe, multe, multe? Pentru că este un milium sebaceum, care va dispărea în câteva zile sau în prima lună de la naștere. Noi încercăm să explicăm și să spunem toate aceste lucruri mămicilor, dar în euforia primelor 24 de ore, din punctul nostru de vedere, eu cred că 10% din ce spunem chiar se și percepe. Pentru că, după aceea, totul devine altceva”, a mai precizat dr. Margareta Pîrvănoiu.

În cazul nașterilor naturale, imediat după ce nou-născutul a fost consultat, este dus din nou la mamă și pus imediat la sân.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA