DR. MARGARETA PÎRVĂNOIU. ”Mi-aș dori să nu mai avem copii prematuri”

Natalitatea în Maramureș este în scădere, potrivit datelor statistice, însă mulți nou-născuți vin prematur pe lume, motiv pentru care ajung automat la compartimentul de terapie intensivă neonatală. La Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, aproape tot timpul locurile respective sunt ocupate complet, subliniază dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al Secției de Neonatologie.

”Avem mai puține nașteri, dar asta nu înseamnă că avem mai puțin de lucru, pentru că patologia este extrem de complexă. Din păcate, în foarte puține zile am avut situații în care, pe terapia intensivă neonatală să nu fie plin compartimentul. Pe terapie intensivă neonatală avem 10 paturi și au fost cazuri, luni, în care am avut și 13 sau 14 copii pe terapie intensivă neonatală, ceea ce este foarte mult”, a declarat pentru Glasul Maramureșului, dr. Margareta Pîrvănoiu.

Obiectivul pentru anul acesta este ca echipa medicală să dispună de dotări la standarde cât mai înalte, pentru a ajuta în continuare nou-născuții vulnerabili.

”Ce mi-aș dori în 2024? Să pot să ajut în continuare, așa cum am ajutat și până acum. Să pot să am cu ce să lucrez. Din fericire pentru noi, s-a semnat contractul cu PNRR-ul, care o să ne ajute extrem de mult, pentru că terapia intensivă neonatală va fi dotată la cel mai înalt nivel posibil. Mi-aș dori să nu mai avem copii prematuri și să nu mai avem probleme așa cum am avut până acum”, mai mărturisește medicul șef al Secției de Neonatologie.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA