DRAGOȘ CĂLIN, un actor care dorește să țină APROAPE publicul de teatru
Dragoș Călin are 33 de ani și este actor la Teatrul Municipal Baia Mare, antreprenor, fondator și director de festival de teatru și președinte de ONG. Are studii de licență la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete, Clasa Ciprian Huțanu. Este licențiat în actorie, Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, secția Arta Actorului, Clasa Emil Coșeru, Tatiana Ionesi, Monica Bordeianu, Doru Aftanasiu, promoția 2014. Are studii masterale de regie la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, clasa Cristian Theodor Popescu.
În anul 2015 a fondat ARTSPOT. “În cadrul ARTSPOT Baia Mare, am format numeroase trupe de teatru de tineret, care participă cu spectacole la festivaluri, și am consiliat numeroase echipe de lucru, din cadrul firmelor, școlilor și chiar a unei instituții de stat. Particip an de an la traininguri, workshopuri și festivaluri de teatru, în țară sau în străinătate, unde studiez, în special, modurile creative, diverse și sănătoase de exprimare și muncă”, declară Dragoș Călin.
“În 2019, am fost într-un SummerCamp de două săptămâni la Nowy Teatr, din Varșovia, Polonia, care este unul din cele mai renumite teatre din Europa, și unde a fost dezvoltat enorm conceptul de Devised Theater: o formă de teatru care identifică și extrage esența lucrurilor din povești reale, ale oamenilor din jurul nostru. Acest SummerCamp mi-a îmbogățit enorm strategiile culturale și ideile despre importanța activităților culturale într-un teatru municipal”, a mărturisit Dragoș Călin.
An de an, din 2015 și până acum, este unul dintre coordonatorii cei mai apreciați din cadrul programelor culturale ale Festivalului Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”. Ideo Ideis este un manifest artistic și social despre oameni, idei și resurse creative hotărâtoare pentru o cunoaștere mai bună a sinelui și a celor din jur.
Proiectele sociale s-au aflat pe agenda de lucru a actorului Dragoș Călin, unul dintre acestea vizând dependența de droguri în rândul tinerilor: “În 2021, pornind de la o poveste reală, am creat ”Van Dan – zece ani de sânge murdar”, un spectacol de teatru care ajută tinerii, părinții, profesorii – și nu numai – să gestioneze și să iasă din capcana drogurilor, spectacolul fiind selectat la festivaluri importante, în proiect implicându-se și Dragoș Pătraru”, a precizat Dragoș Călin.
În plus, din 2022 este trainer SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili, fiind singurul trainer invitat an de an. Aici lucreză cu grupuri de oameni din diverse domenii de muncă, preponderent companii, pe care îi provoacă la ieșirea din zona de confort prin exerciții teatrale. Scopul este ca, după trei zile de workshop, participanții să ajungă la o nouă perspectivă asupra propriei persoane.
Însă proiectul cel mai aproape d esufletul său este… Festivalul “Aproape”, pe care l-a inițiat și pe care îl manageriază cu mult talent și pasiune: “În 2023, a avut loc prima ediție a Festivalului de Teatru Aproape din Baia Mare. O primă ediție care s-a bucurat de un succes enorm, având ca invitați artiști consacrați și teatre importante ca Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki, Andreea Grămoșteanu, Pavel Bartoș, unteatru, Teatrul Odeon, Teatrul Mic și alții, dar și de activități adiacente ca workshop-uri de tineret, workshop pe tema autismului pentru părinții cu copii cu autism ș.a.m.d. În mai 2024 a avut loc a doua ediție a Festivalului de Teatru Aproape. Aceasta s-a bucurat de prezența a invitați cu impact asupra țării ca Maia Morgenstern, Alex Nedea, Ciprian Mihali, și teatre importante ca Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul de Stat Constanța și alții. A doua ediție a oferit un număr dublu de workshop-uri față de prima ediție, printre care workshop-uri de teatru pentru adulți, workshop părinte-copil, workshop de prim ajutor ș.a.”, a declarat Dragoș Călin.
În prezent, are în desfășurare mai multe planuri pentru a crea Teatrul Aproape, un proiect artistic, cultural și educațional prin care încearcă să apropie publicul băimărean de cultură și educație.