DSP MARAMUREȘ. Medicii de familie nu mai primesc vaccinul antigripal

De anul acesta intră în vigoare o serie de schimbări privind vaccinarea populației. Oficialii DSP Maramureș spun că, pentru prima dată, medicii de familie nu vor mai primi vaccinul anti-gripal. Pacienții care vor să se imunizeze vor cere o rețetă de la doctori, iar pe baza ei își vor ridica vaccinul din farmacii. Aceștia vor putea să se imunizeze fie în farmacii, fie la medicul de familie. Deocamdată lucrurile sună frumos pe hârtie. În realitate însă, în Maramureș, doar două farmacii au și autorizațiile necesare de a administra vaccinul, iar ambele sunt în Baia Mare (una se află în incinta mall-ului Value Center, iar a doua este situată pe bd. București. Ambele unități farmaceutice fac parte din lanțul de farmacii Dr. Max). Așa că, cel puțin deocamdată, vaccinarea populației se face tot la medicii de familie.

Pe de altă parte, aflăm că se lărgește categoria de pacienți care beneficiază de compensarea vaccinului fie 100%, fie 50%.

„Beneficiarii de vaccinare antigripală pot obține vaccinul pe bază de prescripție medicală, fără ca DSP Maramureș să distribuie dozele de vaccin către medicii vaccinatori. Potrivit legii, beneficiarii de vaccin gripal compensat trebuie să se adreseze medicilor prescriptori, reprezentați de medicii de familie și de medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate pentru eliberarea unei rețele compensate. Această compensare poate fi de 100% sau de 50%”.

Compensarea de 100% este pentru copiii cu vârsta între 6 luni și 19 ani, pentru gravide și pentru persoanele între 19 și 65 de ani care suferă de boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, hepatice, neurologice, metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, cu infecții HIV-SIDA, transplant. Și Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și personalul medico-sanitar și auxiliar, beneficiază de compensare 100%.

Compensarea de 50% este pentru persoanele între 45 și 65 de ani, fără boli cronice. Persoanele care nu sunt incluse în aceste categorii de compensare pot să se vaccineze după achiziția vaccinului cu plata integrală a acestuia”, a declarat Alesandra-Ivette Ilea, directorul DSP Maramureș.

Startul la vaccinarea antigripală s-a dat deja, iar persoanele interesate se pot adresa medicilor de familie pentru rețetă, au mai precizat reprezentanții DSP MAramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA