ECOLOGIE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI. Simpozionul și concursul ”Salvează mediul și fii ECO!”, la a VII-a ediție

Miercuri, 29 mai,  la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare s-a desfășurat simpozionul și concursul ”Salvează mediul și fii ECO!”, ediția a VII-a, înscris în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Regionale și Interjudețene 2024. Coordonatorii acestui simpozion și concurs sunt: Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” și Liceul Tehnologic ”Transilvania” Baia Mare, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Direcția Silvică Maramureș, Asociația WWF România Filiala Maramureș, Asociația Heidenroslein, S.C. Remat Maramureș S.A., Serviciul Public de Ambient Urban, și S.C. Vital S.A. Uzina de Apă Baia Mare. S-au înscris 131 profesori și 321 elevi din 31 de județe, dar și elevi și profesori din Ungaria, Bulgaria și Letonia.

”Acest simpozion face parte dintr-un proiect care își propune inițierea unor activități din domeniul ecologiei și protecției mediului care să-i reunească pe cei interesați de salvarea naturii. În cadrul proiectului s-au desfășurat mai multe activități: ”Colectăm și reciclăm pentru un viitor verde”, ”Reducem, reciclăm, reutilizăm – magia celor 3 R”, ”Apa o problemă a lumii contemporane”, ”Luna pădurii”. Ultima activitate, Simpozionul și Concursul ”Salvează mediul și fii ECO!” din cadrul proiectului, s-a adresat tuturor cadrelor didactice și elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal și profesional, care sunt interesați de cunoașterea importanței protejării și conservării unor specii de floră, faună și a problemelor legate de starea mediului înconjurător. În urma concursului, la secțiunea elevi, s-au acordat premii și mențiuni celor mai frumoase lucrări. În cadrul acestei activități a avut loc și o paradă a costumelor eco, realizată de elevii celor două instituții de învățământ coordonatoare ale activității: Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” și Liceul Tehnologic ”Transilvania” Baia Mare”, informează organizatorii.

Scopul paradei eco a fost acela de a demonstra ușurința realizării unor vestimentații din diverse materiale reciclabile (plastic, hârtie, metal, sfoară) care pot fi refolosite îmbinând utilul cu plăcutul stârnind plăcerea pentru frumos tuturor participanților. Prezenți la simpozion au fost reprezentanții unor instituții partenere: șef lucrări doctor Claudia Butean, de la  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Alexandra Verdeș, de la Asociația WWF România, Filiala Maramureș, președinte Maria Payer, de la Asociația Heidenroslein, inginer Dan Tutuța, de la Direcția Silvică Maramureș.

Proiectul de parteneriat educațional ”Salvează mediul și fii ECO!”, ediția a VII-a, a fost coordonat de: director Amalia Mariana Caltea, profesor Laura Magdalena Nagy, profesor Monika Bandi de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” și de director Victor Todoruț și profesor Iuliana Georgeta Baban de la Liceul Tehnologic ”Transilvania” Baia Mare.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica