EDITORIAL. Adio Sărbătoarea Castanelor!

Azi dimineață, în drum spre redacție, am băgat de seamă că, în Centrul Vechi din Baia Mare, castanii din Piața Mică au înflorit a doua oară. Evident, e o anomalie care are legătură că vremea neobișnuit de caldă din octombrie și, cine știe, poate chiar cu încălzirea globală a planetei.

Abia am ajuns în redacție și a sunat telefonul, o voce suavă din Primărie anunțându-mă că edilul orașului va susține o conferință de presă la orele prânzului. Cum în spațiul public se vorbea de câteva zile despre amânarea Sărbătorii Castanelor din weekendul ce urmează, subiectul părea evident. La conferință, presă ca în vremurile bune; inclusiv corespondenții unor televiziuni naționale. Într-un final, primarul a anunțat oficial anularea ediției din acest an a Sărbătorii Castanelor.

La scurt timp după anunțarea verdictului, băimărenii (consumatori de presă online) s-au împărțit în două tabere: cei care și-au manifestat dezamăgirea și cei care au jubilat. Cei din prima categorie au deplâns faptul că anul acesta vor fi văduviți de micii și berea consumate la botul calului, la terasele dintre boscheți, că nu se vor mai înghesui la concerte și spectacole de artificii, că nu vor mai cumpăra castane prăjite (cu 10 lei suta de grame, adică 100 lei/kg) de la comercianți tuciurii. Cei din a doua categorie vorbesc despre faptul că orașul a scăpat nu doar de o cheltuială nejustificată, ci și de un spectacol deplorabil, lamentabil și de prost gust.

Îmi aduc aminte de prima ediție și de modul sincer în care băimărenii s-au bucurat de o sărbătoare comunitară, prin unele ajustări aduse manifestării de tradiție intitulată Toamna băimăreană. Baia Mare avea nevoie de o sărbătoare a orașului, iar simbolul ales (fructele arborelui numit Castanea sativa) a fost cât se poate de inspirat. În scurt timp, sărbătoarea s-a transformat într-un fenomen, grație unei rețete potrivite, iar faima lui a depășit cu mult granițele județului. Însă după ce a atins apogeul, situația a scăpat de sub control, deși organizatorii nu au recunoscut niciodată acest lucru.

Nici procurorii DNA, nici consilierii locali din opoziție și nici jurnaliștii de investigație nu sunt “vinovații de serviciu” pentru situația creată. Mai repede sau mai târziu, dintr-un motiv saju altul, s-ar fi ajuns aici.

În ultimii ani, castanii au suferit și au fost în pragul colapsului. Mulți s-au uscat și au murit. Anul acesta, specialiștii au anunțat că tratamentul la care au fost supuși a dat roade și că plantațiile de castani din preajma Băii Mari își revin încetul cu încetul. În Centrul Vechi din orașul de sub Dealul Florilor, castanii au înflorit a doua oară.

Dorin Ștef

GlasulMM
GlasulMM