
EDITORIAL. Albă ca zăpada și cei șapte pitici
Azi, în Baia Mare sunt puține lucruri care trădează faptul că orașul s-a înființat și s-a dezvoltat datorită resurselor minerale din adâncuri.
Poate doar Statuia Minerului ce tronează în Piața Revoluției, în fața unei clădiri părăsite, cândva, sediul Regiei Minelor (numite azi Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase) mai amintește de acel trecut. Ar mai fi gura de mină din capătul străzii Ciocanului (azi Iuliu Maniu) și ruinele Flotației Săsar. În rest, un contingent de foști mineri, majoritatea în pensie, care nu mai așteaptă nimic de la viață (în afară de poștaș…).
Mineritul s-a închis definitiv, cu mult scandal din partera sindicatelor, în primii ani ai secolului nostru. O vreme, mulți au sperat că minele se vor redeschide, dar defapt băimărenii își făceau iluzii că va fi iarăși ce-a fost (și mai mult decât atât).
Teoria conspirațiilor a plutit peste oraș ca o ceață, pătrunzând prin crâșmele din cartier și prin parcurile unde își duceau veacul pensionarii. Se șoptea că au existat interese din partea unora și altora să se pună lacăt pe mine, pentru ca alte țări să controleze prețul plumbului, a cuprului și a argintului. Ba poate și aur s-ar mai găsi destul în unele galerii. Dar nu se dorește exploatarea lui, de către noi, cei din prezent. Iar hărțile unde s-ar afla filoanele de aur pur au fost închise în sertarele ministerului de resort.
Băimărenii știu de ani buni că nu se mai pot hrăni din legende și povești cu Albă ca zăpada și cei șapte pitici, care găsesc diamante la prima lovitură de târnăcop. Istoria vinde, însă numai însoțită de un marketing agresiv, în plan turistic. Iar orașul nu ar putea supraviețui nici 24 de ore, dacă destinului lui ar fi să trăiască din turism.
Furtuna năprasnică de zilele trecute e o dovadă că schimbările climaterice sunt reale și că se datorează activității nesăbuite a omului. Ne referim la activitatea economică și, în special, la industria extractivă. S-a dovedit extem de poluantă, nocivă și toxică. Așa este. Și privim cu duioșie la mașinile electrice care vin să înlocuiască mașinile pe combustie. Dar mașinile electrice au nevoie de baterii. Iar bateriile au nevoie de… plumb.
Uitați-vă mai bine la minerul de piatră a lui Vida Gheza. Unii spun că, în unele dimineți răcoroase de vară, își schimbă piciorul de sprijin și își drege vocea. Aud doar cei care au urechi de auzit.
Dorin ȘTEF