EDITORIAL. Alegerile locale au dat tonul anului electoral 2024

Alegerile locale au trecut. În Maramureș, consiliul județean va fi condus de un social-democrat, iar majoritatea va fi controlată de PSD, prin alianțe și înțelegeri specifice. În opoziție, se vor înghesui liberalii și useriștii. Situația va fi identică și la Primăria Baia Mare. În teritoriu, e plin de primari social-democrați și liberali (vreo 67) și doar șapte UAT-uri au altă culoare decât roșu sau galben.

E bine, e rău? Nu se pot judeca astfel rezultatele. E decizia electoratului și ea trebuie respectată. Alții spun că nu s-au prezentat la vot decât jumătate din electorat, deci cei aleși au o reprezentativitate înjumătățită. Greșit. E fix problema celor care nu au votat că vor fi conduși de oameni pe care nu i-au validat.

Alții au spus că defapt a votat preponderent segmentul de populație între 40 și 65 de ani, astfel încât vocea tinerilor nu se va face auzită în forurile locale și județene. Așa și? Tinerii ar face bine să ridice capul din telefon și laptop și să realizeze că viețuiesc într-o lume reală, contondentă, în care politicieni în carne și oase (nu Inteligența Artificială) decid soarta comunităților locale și aduc (sau nu) proiecte privind infrastructura și facilități pentru investitorii dornici să creeze locuri de muncă… Apoi, într-un moment de revelație, tinerii realizează brusc că locurile de muncă din România sunt slab plătite, că birocrația e năucitoare, că în administrație corupția e în floare, motiv pentru care decid să emigreze. Și rămân în țară românii din categoria +45, care votează la fel, la fiecare sesiune de alegeri, pentru că sunt captivi într-un sistem care promovează pomana electorală.

Rezultatul? Nu e nici bun, nici rău. E vechiul USL. E “monstruoasa coaliție”. Poate că cele două partide guvernamentale ar trebui să rupă coaliția și să își vadă fiecare de drumul lui. Să avem un partid puternic de dreapta și unul la fel de puternic de stânga, astfel încât să se controleze unul pe altul, evident, unul fiind în opoziție. Democrația ar avea mult mai mult de câștigat în această situație. Și cum nici unul dintre ele nu ar putea face singur majoritatea, sigur că s-ar impune alianțe în funcție de afinitățile doctrinare.

Sincer, nu cred că va trece prea mult timp până când acest scenariu va deveni realitate, pentru că germenii lui au încolțit deja, la alegerile locale din acest an. Se prea poate ca alegerile prezidențiale să configureze noua desfășurare de forțe, iar după alegerile legislative să avem un guvern de altă factură.

Dorin Ștef

(Foto: Arhiva Glasul)

GlasulMM
GlasulMM