EDITORIAL. Avem guvern!

Preț de trei zile, am avut un guvern provizoriu, care a gestionat treburile țării la nivel de avarie. Noul guvern, condus de social-democratul Marcel Ciolacu, cu votul de investitură din Parlament și jurământul depus în fața președintelui Johannis, își intră de azi în rol și preia frâiele țării. Până la alegerile de anul viitor, evident.

UDMR-ul a fost înlăturat, pentru a cimenta mai bine simbioza dintre PSD și PNL. Există scenarii potrivit cărora la alegerile parlamentare din 2024, cele două formațiuni politice vor candida într-o mega-alianță, pentru a-și perpetua accesul la guvernare. Ba mai mult, cum anul viitor avem și alegeri prezidențiale, e de presupus că se vor prezenta cu un candidat comun (după unele surse, în persoana lui Nicolae Ciucă, fostul premier și actualul președinte al Senatului). În ritmul acesta, nu e exclus ca în două-trei legislaturi să asistăm la o fuziune (prin absorbție?) a celor două partide. Întrebarea cine pe cine? e retorică, dacă ne uităm în sondaje.

Cabinetul Ciolacu are câteva provăcări pe agenda următoarelor 15 luni. Revendicările sindicatelor e una dintre ele. Dar social-democrații au avut întotdeauna o relație bună cu sindicatele, mai ales în preajma alegerilor (sic!). Alta se referă la negocierile cu Bruxelles-ul, pe marginea PNRR-ului și, implicit, subiectul pensiilor speciale. E de așteptat ca Executivul să sacrifice câțiva pioni de pe tabla de șah, în favoarea banilor de la Bruxelles, care sunt vitali într-un an preelectoral. În fine, tot în sarcina actualului Guvern este și organizarea alegerilor locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale de anul viitor, un tur de forță în urma căruia… “învingătorul ia totul”.

De remarcat faptul că opoziția din Parlament se întărește, prin excluderea UDMR-ului de la guvernare. USR, PMP și Forța Dreptei discută tot mai aprins despre o coaliție, în care ar putea fi atrași și reprezentații maghiarilor. AUR-ul pare a fi izolat, însă victimizare pe care o manifestă le aduce simpatizanți într-un ritm constant. Cu toate acestea, o moțiune de cenzură este puțin probabil să treacă.

Cum relația Cotroceni – Palatul Victoria e stabilă, nu ne așteptăm la modificări majore în spectrul politic, în perioada care urmează.

Dorin ȘTEF

(Credit foto: Radio Romania Actualitati)

GlasulMM
GlasulMM