Editorial. Cazul Șoșoacă

Da, Diana Șoșoacă este un caz, o speță demnă de un manual politic. A intrat în politica românească cu bocancii plini de noroi și a împroșcat în dreapta și în stânga acuzații, injurii, atentând fără rușine la statul de drept, cu convingerea fermă că are dreptul, că i se cuvine. Și, culmea, prin acest tip de comportament a atras în jurul ei numeroși adepți dintre românii cu drept de vot. Atât de numeroși, încât au trimis-o la Bruxelles, în Parlamentul European. Un stat slab o tolerează. Un stat puternic o pune la punct. Ceea ce s-a și întâmplat zilele trecute, când Curtea Constituțională i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Nu se punea problema ca Diana Șoșoacă să câștige aceste alegeri, însă a închide ochii la infinit la acțiunile iresposabile ale politicianului definea statul român (de drept) ca fiind slab și vulnerabil. O instituție a statului român a considerat că Diana Șoșoacă reprezintă un pericol pentru siguranța națională și a procedat în consecință.

Diana Șoșoacă este aidoma unui conducător auto care se avântă în trafic și încalcă toate regulile posibile stabilite de organele abilitate. Și pentru că nimeni nu îndrăznește să îl sancționeze, plusează și recidivează. Azi, mâine, în fiecare zi. La infinit. Restul participanților la trafic îl privesc cu milă sau repulsie. Apoi cu indignare. Încet-încet, și alți conducători auto îi urmează exemplul, văzând că liderul lor nu pățește nimic. La un moment dat, un echipaj de poliție îl oprește și îi ia permisul. El țipă, zbiară și se aruncă de pământ, în stilul lui caracteristic. Ordinea de pe șosele va fi restabilită în ziua în care sancțiunile vor fi exemplare.

Statul de drept e cel mai mare câștig al Revoluției din Decembrie 1989. Nici o sancțiune nu e prea mică pentru a-l păstra intact și a feri societatea de derapaje.

(Credit foto: G4Media)

GlasulMM
GlasulMM