EDITORIAL. Crăciunul și Inteligența Artificială

Dacă iubiți magia Crăciunului, nu faceți greșeala să întrebați o mașină (recte un computer) “ce este Crăciunul?”. Răspunsul vă va dezamăgi profund, pentru că o mașină nu înțelege (încă) nimic din spiritul Crăciunului.

Inteligența artificială (IA) nu se implică emoțional într-o chestiune așa de profundă cum e Crăciunul, care se joacă cu mintea omului, din copilărie și până la senectute, de vreo două mii de ani.

De aceea el ne va răspunde sec la întrebare: “Crăciunul este o sărbătoare creștină care celebrează nașterea lui Isus Hristos. Pentru creștini, aceasta este o perioadă de bucurie, pace și tradiții specifice. Sărbătoarea este adesea marcată prin tradiții precum decorarea bradului, schimbul de cadouri, colindele și adunările familiale”. Deprimant, nu-i așa?

Și continuă… “Din perspectivă religioasă, Crăciunul are o semnificație profundă, amintind credincioșilor evenimentele legate de nașterea lui Isus, conform relatărilor biblic. Totuși, într-o perspectivă mai largă, Crăciunul a devenit o sărbătoare culturală globală, și mulți oameni, chiar dacă nu sunt creștini, sărbătoresc această perioadă în mod secular, într-un spirit de generozitate, bucurie și unitate”.

În concluzie: “Există Crăciun ca sărbătoare religioasă, dar și ca o sărbătoare culturală și socială, și semnificația acesteia poate varia în funcție de perspectivă și tradiție”.

De unde se vede treaba că IA nu a petrecut un Crăciun în Maramureș, nu a umblat cu rândul de colindători pe la casele unde sunt fete de măritat, nu a gustat din pălinca de prune și din cozonacul cu nuci… Nici măcar nu a auzit o colindă cântată de Ștefan Hrușcă.

Dorin Ștef

GlasulMM
GlasulMM