EDITORIAL. Cum au ratat românii sezonul protestelor europene
Francezii au ieșit în stradă din pricina unui proiect de lege care îi obligă să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 62 de ani. Germanii s-au mobilizat și au organizat cea mai mare grevă de la unificare, iar motivul e legat de nivelul de salarizare. Grecii au protestat la Atena, la începutul lunii, pe fondul unei tragedii feroviare, produse ca urmare a corupției și a lipsei de investiții în acest sector.
În Israel au loc demonstrații impresionante datorate intenției cabinetului Netanyahu de a reforma sistemul judiciar din acestă țară, prin care premierul speră să scape de închisoare, fiind cercetat în trei dosare de corupție. Tensiuni sunt și în Marea Britanie, după ce englezii și-au dat seama că au fost trași pe sfoară (fără să poată spune de către cine) în legătură cu Brexitul. Cei mai dornici să facă uz de dreptul la opinie și dreptul la demonstrații sunt rușii, pentru că războiul lui Putin pe omoară copiii, pentru o cauză care nu e a lor; dar regimul dictatorial nu le permite acest lucru.
Ei bine, din această năvală primăvăratică protestatară lipsea România. Însă nici nivelul îngrozitor de scăzut al salarizării, nici vârsta ridicată de pensionare și nici scandalul pensiilor speciale nu au scos lumea în stradă.
Zilele trecute, coaliția aflată la putere a comis o mică imprudență și a votat (favorabil) un proiect de lege prin care s-a stabilit la 250.000 lei pragul pentru abuz de serviciu pedepsit cu închisoare. Opoziția a sărit ca arsă, în speranța că va capitaliza politic această revenire asupra celebrei Ordonanțe 13, prin care Florin Iordache se străduia să îl scape de închisoare pe Liviu Dragnea. Atunci, în 2017, românii au ieșit în stradă în număr foarte mare, ordonanța a picat și Dragnea a ajuns la închisoare. Despre Forin Iordache numai de bine. Acum e președintele Consiliului Legislativ, fiind ales în această funcție, în 2020, pe viață. Tot el se pare că se află la baza inițiativei acestei legi, votată de senatori.
Va scoate românii din nou în stradă Ordonanața 13 cosmetizată? Cum nu există o speță Dragnea (Netanyahu, în varianta israelină), e greu de crezut acest lucru. Opoziția are o carte de jucat. Acum se va vedea dacă are forța necesară să își mobilizeze electoratul și simpatizanții (11%, potrivit ultimului sondaj), sau se va agita doar la tribuna Parlamentului. Coaliția aflată la putere ar putea da înapoi, la votul din Camera Deputaților, ca urmare a reacțiie din partea societății civile.
Și astfel, românii pierd ocazia să își dezmorțească oasele la un miting de proporții, la fel ca restul țărilor europene.
Dorin ȘTEF
(Credit Foto: Hotnews)