EDITORIAL. Efectul Putin – reintroducerea stagiului militar obligatoriu

Prezent într-o emisiune la un post național de televiziune, fostul președinte Traian Băsescu a fost de părere că ar trebui reintrodus stagiul militar obligatoriu, în contexul tensiunilor din estul continentului și a procesului de expansiune a Rusiei.

Băsescu este conștient că, prin această declarație, va atrage numeroase critici, dar el a invocat naivitatea de care dau dovadă politicienii români, care se îmbată cu apă rece sperând că NATO ne va apăra în fața oricărei agresiuni militare externe, iar noi nu trebuie să facem nimic. Ba trebuie, a zis Băsescu. Iar primul lucru este să reintroducem armata obligatorie, pentru ca fiecare român să învețe să tragă cu pușca. Germania a procedat la fel, iar în aceste zile se vorbește intens în spațiul public nemțesc despre acest subiect, fiind inițiat și un proiect de lege în acest sens.

Între noi fie vorba, povestea cu intenția secretă a lui Putin de a invada Europa, după ce rade Ucraina, pare mai degrabă o găselniță a liderilor NATO, care se folosesc de context pentru a organiza o armată profesionistă la nivelul Uniunii Europene (ceea ce ar fi firesc). Tot în acest cadru, se reiau discuțiile despre realizarea unei infrastructuri aptă să deservească armata internă (ceea ce iar e normal), despre reactivarea fabricilor de armament (puse pe butuci de artizanii tranziției românești) și despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Adevărul e că un stagiu de 3-6 luni de pregătire militară pentru tinerii din ziua de azi (fete și băieți deopotrivă), confruntați cu o mulțime de provocări (tehnologie, droguri, educație precară…) ar fi mai mult decât benefic. Dar acest lucru nu ar fi posibil în următorii 10 ani, din simplul motiv că nu mai avem infrastructura (baze și unități militare corespunzătoare, moderne, adaptate cerințelor actuale).

Nu se poate spune că planează un pericol iminent pentru securitatea militară a României. Dar în contexul războiului din Ucraina, care trenează de 2 ani, măsurile despre care vorbesc oficialii NATO par firești și nu violentează pe nimeni. De pierdut nu avem nimic, ci doar de câștigat. Sigur că e mult mai comod să stai cu mâinile în sân și să te rogi să nu pice drobul de sare peste leagănul copilului.

Ceea  mai mare greșeală ar fi să nu avem nici o reacție față de invazia Rusiei. O poziție proactivă descurajează orice potențială agresiune.

Dorin Ștef

GlasulMM
GlasulMM