BUKOVEL – UCRAINA. Distracție pe timp de război

Români din întreaga țară și, îndeosebi cei aflați la granița cu Ucraina, continuă să meargă la schi în cea mai mare stațiune din țara vecină, în ciuda războiului și a posibilelor pericole. Cu o ofertă generoasă, atât a spațiilor de cazare, cât și a prețurilor, stațiunea Bukovel, situată la 100 de kilometri de Sighetu Marmației, rămâne un pol de atracție pentru pasionații sporturilor de iarnă. Un grup făcut pe o rețea de socializare relevă peste 5.100 de membri care frecventează această stațiune ori, cel puțin, intenționează să își petreacă acolo câteva zile.

  • griji legate de… temperatură, condiții de schi ori cazare

Potrivit discuțiilor internauților, cele mai mari griji nu sunt cele legate de siguranță, ci mai degrabă vizează temperatura, condițiile de schi, prețurile de cazare. ”Majoritatea pârtiilor sunt deschise, iar mâncarea este foarte bună în toate locațiile, prețuri OK”, scrie Ramona din Suceava.

Recenziile celor care au fost de curând acolo sunt foarte bune, chiar și din partea celor care au vizitat stațiuni celebre de schi din Europa. ”Bravo ucrainienilor! Prima dată la Bukovel, dar sunt încântat! Pentru mine, locuind la Zalău, mi se pare cea mai OK și apropiată pârtie! Austria rămâne în top, dar Bukovelul mi-a intrat la inimă”, postează Emanuel adăugând și detalii legate de filtrele de securitate pe care turiștii le pot întâlni pe drum: ”Am fost opriți la cinci filtre, deși erau mai multe pe drum, dar totul a fost OK”.

  • nu se vorbește de eventuale restricții de circulație pe timp de noapte

Schiorii spun că stațiunea are cel puțin 20 de pârtii funcționale, dar, din cauza vremii neobișnuit de calde din ultima perioadă, starea acestora nu este tocmai ideală. Totodată, nu se plătește taxă de drum, potrivit turiștilor, și nici nu se vorbește de eventuale restricții de circulație pe timp de noapte.

Totuși, șoferii trebuie să fie atenți la asigurarea de mașină dacă aceasta e valabilă și pe teritoriul Ucrainei, precum și la restricțiile de tonaj. ”Dacă treceți prin punctul de frontieră Sighet, atenție la greutatea mașinii (sub 2.500 kg), sunt restricții de greutate”, avertizează Ovidiu din Maramureș.

  • orice serviciu poate fi plătit cu cardul

Mai mult, turiștii sunt încântați de faptul că sunt mulți proprietari de vile care vorbesc limba română, iar orice serviciu poate fi plătit cu cardul. ”Imediat după vamă sunt persoane care vă schimbă banii din lei în hrivne. Sunt serioși de obicei și puteți schimba înapoi ce nu ați cheltuit. Puteți scoate bani și din bancomat, dar este comisionat. Puteți folosi și Revolut dacă aveți. Skipass puteți cumpăra la fața locului”, explică Carmen din Cluj. Nici asigurări de călătorie nu își fac turiștii, pe motiv că acestea nu sunt ”valabile în caz de război”.

Site-ul stațiunii e bine aprovizionat cu informații, disponibile în trei limbi: ucraineană, engleză și română. Sunt ofertate skipass-urile, școlile de schi, cazările, excursii, plimbări, trasee de iarnă. Promovare se face intens și pe rețelele de socializare, unde se poate vedea că sunt organizate inclusiv competiții sportive.

Maria STOICA

 

 

Maria Stoica
Maria Stoica