Efecte produse de vremea nefavorabilă, în ultimele 24 de ore. Maramureșul afectat și el

În cursul zilei de ieri (13.07.2023), la nivel naţional, pompierii militari au intervenit în 103 localităţi din 18 judeţe (AG, BC, BN, BZ, CS, CJ, DB, GL, HR, HD, IS, MM, MH, MS, PH, SM, SV şi TM) pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea. Printre județele unde a fost nevoie de intervenția pompierilor a fost și județul Maramureș, unde am avut copaci cpzuți pe carosabil, fire de curent electrice căzute etc.

„Am avut semnalate mai multe cazuri de arbori căzuți și cabluri electrice căzute în Baia Mare. În marea majoritate a cazurilor au intervenit cei de la SPAU, Electrica, Drumuri și Poduri Maramureș etc. ISU Maramureș a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil în Pasul Gutâi, dar și pe strada Garoafei, unde un copac s-a răsturnat peste poarta de acces în curtea unei case”, arată ISU Maramureș.

La nivel național, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 2 case, precum şi pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la acoperişurile a 18 imobile şi a 200 copaci, 18 stâlpi căzuţi pe carosabil, în urma cărora 31 autoturisme, 4 case şi 2 anexe au fost avariate.

„Două situaţii în care a fost nevoie de intervenţia promptă a echipajelor operative au avut loc în localităţile Valea Drăganului din judeţul Cluj şi Sireţel din judeţul Iaşi, unde două victime au fost surprinse de prăbuşirea unor copaci. Colegii noştri au evaluat victimele la locul evenimentelor, ulterior acestea fiind transportate la spital.

Concomitent cu acţiunile de îndepărtare a efectelor generate de vremea nefavorabilă, echipajele de intervenţie din întreaga ţară au acţionat pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă în 1.442 de cazuri, stingerea a 103 incendii, precum şi în 3 situaţii pentru extragerea persoanelor din autoturismele avariate. În urma intervenţiei prompte a salvatorilor, 23 de persoane aflate în dificultate au fost salvate.

De asemenea, pentru protecţia populaţiei, în ultimele 24 de ore, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au transmis 27 mesaje privind prezenţa animalelor periculoase (urşi) în judeţele AG, BC, BV, BZ , CV , HR , MS, PH , VL şi VN şi 45 mesaje privind fenomenele meteorologice periculoase în judeţele AG, BC, BN, BT, BV, CS, CJ, CV, DB, GL, GJ, HR, HD, IS, MM, MH, MS, NT, SB, SJ, SM, SV, TM, VL, VS, VR”, anunță IGSU.

Marcel ȘERBAN

dh
dh