ERASMUS. Elevi din Cavnic, într-o experiență de neuitat în Spania

10 elevi de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” Cavnic, însoțiți de prof. Claudia Stoica, responsabil proiect, au participat, între 4 și 11 martie, la Montefrio, Spania, la mobilitatea cuprinsă în calendarul proiectului ”Education Boost with Erasmus+”. Activitățile derulate au vizat atingerea obiectivului 1 al acreditării Erasmus și anume creșterea cu 30% a numărului de elevi care dețin și aplică „competențe verzi”, cum ar fi: un stil de viață sănătos, dezvoltare durabilă, principiul 3R etc.

În acest context, reprezentanții colegiului din Cavnic au participat la ateliere pe tematica protecției mediului înconjurător: protecția mediului în Granada, exersarea unor instrumente digitale utilizate pentru a evita utilizarea hârtiei, observarea viețuitoarelor de pe plajă. De asemenea, au luat parte și la ateliere de lucru pe tematica dezvoltării durabile: arte și dezvoltare, treasure hunt reciclare (amprenta de carbon), creșterea și îngrijirea animalelor și plantelor, activități practice de colectare deșeuri pe plajă. Și atelierele de lucru pe tematica stilului sănătos de viață au fost prioritare în agenda mobilității: prezentarea „pauzelor sănătoase”, activități sportive, prezentarea modului în care se cultivă măslinele, vizitarea unui muzeu al uleiului de măsline. Programul mobilității în Spania a mai cuprins activități de documentare pe teren (Alhambra, ruta Lorca), respectiv activități culturale: turul localității Montefrio, Albayzin, spectacol comunitar (dansuri flamenco).

„Localitatea care a găzduit mobilitatea noastră, Montefrio, se găsește în Andaluzia, o regiune care realizează 85% din producția națională de ulei de măsline (Spania producând 40% din cantitatea de ulei de măsline la nivel mondial). Pretutindeni în jurul localității, cât vedeai cu ochii, doar măslini – a fost uimitor! Liceul din localitate, deși dotat mai slab decât școala noastră, m-a impresionat datorită unei reguli care asigură o socializare mai intensă între elevi – faptul că telefoanele mobile sunt interzise, iar dacă e nevoie de acestea la ore, părinții sunt notificați și elevii au voie să le aducă”, a punctat prof. Claudia Stoica, responsabil proiect.

Concomitent cu mobilitatea elevilor a avut loc și o activitate de job shadowing, în vederea atingerii aceluiași obiectiv al acreditării la nivelul corpului profesoral al Colegiului Economic ”Pintea Viteazul” Cavnic, participant fiind prof. Petric Beatrix, directorul unității de învățământ. Aceasta a asistat la ore de curs și activități extrașcolare pe tematica proiectului, observând exemple de bune practici care vor fi preluate și aplicate la colegiul din Cavnic.

„Mă bucur mult că am avut oportunitatea de a participa la o mobilitate de tipul job shadowing în Spania. Nu este prima mea experiență de acest fel, dar consider că fiecare astfel de activitate oferă altceva, ceva nou din care se pot învăța multe. În urma observării unor lecții, care au avut ca tematică protejarea mediului, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă, am reușit să identific câteva metode noi pe care le voi aplica în activitatea mea didactică, în vederea dezvoltării competențelor verzi”, a explicat prof. Beatrix Petric, directorul Colegiului Economic ”Pintea Viteazul” Cavnic.

Echipa de 10 elevi de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” Cavnic a fost formată din: Bobrovszki Alex, Făt Maria, Gherman David,  Huțanu Iulia, Lesuc Ștefania, Neamțu Alexia, Pașca Denis, Pop-Veress Sorina, Tămaș Ciprian, Zah Maia).

„Experiența mea timp de o săptămână în Montefrio a fost de neuitat. Vizitând locuri precum: Alhambra, Granada și Malaga, am fost impresionată nu doar de frumusețea peisajelor, ci și de oamenii minunați pe care i-am întâlnit. Participând la diverse activități, am simțit că am crescut și că m-am dezvoltat pe plan personal, iar prietenii pe care mi i-am făcut vor rămâne mereu în inima mea. Această mobilitate va rămâne una memorabilă pentru tot restul vieții mele”, a mărturisit Sorina Pop-Veress, elevă în clasa a VIII-a A.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica