EXPERIENȚĂ UNICĂ. Lucacistul Victor Dragoș, la un program intensiv de vară în SUA

Victor Dragoș, elev al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, va participa la Mathematical Olympiad Program (MOP), un program intensiv de vară desfășurat la Universitatea ”Carnegie Mellon” din Pittsburgh, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii (SUA). Scopul principal al MOP, organizat din 1974, este de a selecta și antrena cei șase membri ai echipei SUA pentru Olimpiada Internațională de Matematică (IMO). În urma a două competiții naționale, USAMO și TST  (Team Selection Test), sunt  calificați la MOP 60 de elevi americani. Aproximativ 15 până la 20 de elevi internaționali, câte 1-2 dintr-un subset de țări cu cele mai bune performanțe la Olimpiada Internațională de Matematică din anii anteriori, au fost invitați la MOP în fiecare an, din 2016, într-un efort de a oferi o experiență unică și diversă la MOP și de a construi conexiuni peste granițe.

 Reporter: Victor, cum te simți înainte de participarea la acest prestigios program?

Victor DRAGOȘ: Sunt bucuros, dar simt și o apăsare, o oboseală datorate succesiunii foarte rapide a evenimentelor. Am avut onoarea de a fi selectat împreună cu o colegă de la ICHB (Liceul International de Informatică București) după desfășurarea Olimpiadei Naționale de Matematică și a fost un tur de forță pregătirea pentru participare (obținerea vizei, lucrări de control și răspunsuri la clasă ș.a.m.d).

R.: Cum este structurat acest program?

V. D.: Este vorba de un program de studiu intens dimineața și după-amiază, cu multe teste, ce durează trei săptămâni. Miza pentru elevii americani este foarte mare, contează mult calificativele obținute, ierarhiile finale. Nu este o tabără în sensul obișnuit al cuvântului, cu recreere, excursii, socializare. Mă aștept la o atmosferă cazonă. Un sfert dintre participanți suntem invitați, pentru noi nu este aceeași presiune. Cu toate acestea, îmi doresc mult să mă prezint bine, să mă perfecționez, fiind recunoscător elevilor români care au obținut rezultate foarte bune la IMO în anii anteriori și au făcut posibilă prezența mea la MOP-SUA.

R.: Există activități de recreere?

V. D.: În program sunt incluse câteva excursii. Duminica și seara sunt activități comune. Sunt planificate și întâlniri cu antreprenori. Mai este un grup de discuții discord cu elevii participanți. Am fost plăcut impresionat de faptul că elevii americani sunt voluntari, au inițiative și în alte domenii (muzică, știință, economie) și par mai obișnuiți cu concursurile decât elevii români.

R.: Cine va preda la acest program?

V. D.: Directorul taberei este Po-Shen-Loh, director adjunct fiind Evan Chen, un mare matematician american care a organizat programe de pregătire online și a publicat multe materiale. Sunt invitați să predea profesori și studenți cu rezultate remarcabile la olimpiade. Am recunoscut și doi studenți români.

R.: Ce rezultate ai avut la matematică?

V. D.: În fiecare din ultimii patru ani am obținut medalia de aur la olimpiada națională, de trei ori cu premiul întâi, în clasa a VIII-a am reprezentat România la Olimpiada de matematică pentru juniori de la Sarajevo, unde am obținut aur cu punctaj maxim, am fost invitat în clasa IX-a la Tabăra Internațională de Matematică de la Beijing, am câștigat mai multe concursuri naționale și județene.

R.: Cui se datorează aceste rezultate?

V. D.: Principalul merit aparține profesorilor mei de matematică: Gabriela Boroica, în clasele de liceu, și Andrei Bretan, la gimnaziu, care au făcut multe ore suplimentare cu elevii olimpici. Cea mai mare parte din materia de clasa a X-a mi-a fost predată de Gabriela Boroica în vacanța de vară din clasa a IX-a. Mi-au fost de mare folos cursurile online ținute de foști olimpici internaționali, program de pregătire inițiat de conducerea SSMR (Societatea de Știinte Matematice din România – dir. general Cătălin Gherghe). Au contat mult și cursurile online organizate de Fundația Upper School (dir. Lioara Ivanovici și Adrian Dragomirescu). Conducerea Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, prin doamnele director Simona Anca Sălăjan și Anca Apostol, a promovat performanța, a asigurat profesorilor și elevilor condiții optime de pregătire. Elevii de la colegiul nostru au obținut rezultate deosebite la olimpiade și concursuri școlare, doar din clasa mea (X B) obținându-se anul acesta medalii de aur la matematică și astronomie, argint la matematica, fizică și informatică, plus participare la olimpiade naționale la alte discipline școlare. Un merit substanțial îl are Dna dirigintă Ioana Denuț, care ne-a încurajat și a reușit să creeze o atmosferă bună în cadrul clasei.

R.: Ce înseamnă pentru tine matematica?

V. D.: Matematica este o disciplină fascinantă. Este, de asemenea, indispensabilă pentru a obține performanță în alte domenii apropiate (informatică, fizică). Matematica îți structurează gândirea, îți îmbunătățește memoria, puterea de concentrare. Pe de altă parte, mi-a oferit ocazia de a cunoaște persoane de mare valoare, de a participa la concursuri, tabere, de a vizita locuri deosebite. Consider matematica un mijloc de a evolua, nu neapărat un scop în sine.

R.: Ce poți să spui în încheiere?

V. D.: Doresc ca elevii lucaciști să obțină rezultate cât mai bune la concursurile și olimpiadele care urmează, astfel încât Colegiul Național „Vasile Lucaciu” să-și consolideze poziția de top între liceele din țară!

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica