FAPT REAL. Dr. Margareta Pîrvănoiu și cazul care i-a schimbat viața

Dr. Margareta Pîrvănoiu este cunoscută de numeroși pacienți și-n special de mămicile din Baia Mare, drept un specialist neonatolog extrem de dedicat, care luptă pentru fiecare respirație a prematurilor. Este mai puțin însă știut faptul că, la bază, dr. Margareta Pîrvănoiu este medic pediatru. În cadrul conferinței MAgia MAternității, care s-a desfășurat la Baia Mare, ea a povestit felul în care a ajuns să iubească neonatologia mai mult decât pediatria.

”Este o mare onoare pentru mine și colegele mele, să fim neonatologi. Pentru că noi suntem primii care punem mâna pe o nouă viață. Noi suntem cele care acordăm primul ajutor, vedem prima dată copilul și suntem mereu prezente. Eu sunt pediatră la bază, pentru că atunci când era rezidențiatul nu exista specialitatea de neonatologie, neonatologia fiind o specialitate un pic mai nouă. Prima mea iubire a fost pediatria și am lucrat pe secția de pediatrie, dar s-a întâmplat ceva în urma că 14 ani când am plecat pe o secție de neonatologie.

Mi-aduc aminte, era 8 februarie 2010, când s-a născut un copil la termen, care a dezvoltat ulterior o detresă respiratorie severă, pneumonie congenitală. Eu trebuia să transfer copilul la o maternitate de nivel superior. Pentru că era în incubator nu puteam să-i număr numărul respirațiilor, ce repede respira. Părinții s-au uitat la mine și au spus: ”Nu, nu plecăm. Am încredere în tine, nu plec de aici”.

Și atunci am stat 4 zile în spital lângă incubator și era într-o joi, la ora 12.00, când, stând pe scaun lângă incubator, încercând să număr respirațiile copilului, la un moment dat, a tras aer, s-a oprit, și-n următoarea clipă respira normal. După aceea a început să respire normal. Nu am putut atunci să-mi explic, din punct de vedere medical, ce s-a întâmplat. Dar pentru mine a fost pragul care m-a făcut să merg spre neonatologie. Astfel neonatologie a devenit prima mea iubire, pediatria a rămas pe locul doi și așa am ajuns la neonatologie”, a mărturisit dr. Margareta Pîrvănoiu, medic șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA