
Forța de muncă din Rona de Jos este absorbită de piața muncii din Sighet
E de notorietate faptul că, în general, mediul rural din țara noastră nu asigură numărul de locuri de muncă necesar pentru toți locuitorii apți de muncă, motiv pentru care majoritatea este nevoită să naveteze în centrele urbane din apropiere. Pentru locuitorii din Rona de Jos, platforma industrială din Sighetul Marmației este o soluție viabilă, dat fiind faptul că orașul, cândva capitală de județ, se află la doar 13 km distanță, adică circa 15 minute cu mașina.
Primarul Ion Herbil confirmă faptul că aproape jumătate din forța de muncă din localitate este absorbită de piața muncii din Sighet, iar sectoarele preferate sunt din gama serviciilor: la Spital, la Poliția de Frontieră, la CFR, în ateliere de croitorie.
Cu toate acestea, interesul major a autorității locale este derularea unor proiecte care să ducă la creșterea nivelului de trai a localnicilor. Primarul Ion Herbil:
“Avem în derulare mai multe proiecte, dintre care cele mai importante se referă la rețeaua de apă, respectiv la rețeaua de canalizare. Totodată, pe Administrația Fondului de Mediu (AFM) am depus un proiect care are vedere corpul doi de la Școală, Dispensarul veterinar, iluminatul public din comună, inclusiv stații electrice de încarcare. Iar pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem un proiect pentru dotarea școlii cu tehnică de calcul și table inteligente, respectiv camere de supraveghere în localitate și mobilier urban.”
În localitatea Rona de Jos, administrația locală își face treaba cu prisosință.
