FOTO MUZEUL SATULUI. Tehnici din străbuni de încondeiere a ouălor, transmise educatoarelor din Baia Mare

Marți, 23 aprilie, la Muzeul Satului din Baia Mare a avut loc activitatea ”Tradiții culinare de Paști” , activitate doar cu participarea cadrelor didactice, parte a proiectului interjudețean ”Tezaurul strămoșilor noștri – oameni, locuri, tradiții și obiceiuri”. Manifestarea a fost inițiată de către Grădinița cu program prelungit nr. 10 Baia Mare, director Ioana Maria Măhălean, iar partenerii acestui proiect sunt Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, reprezentat de către doamna inspector școlar pentru educație timpurie, prof. Maria Fănățan, Muzeul Judetean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, manager, prof. Monica Mare, gazda acțiunii fiind domnișoara Gabriela Filip, într-un cadru de poveste la Muzeul Satului Baia Mare.

Unitățile școlare din județele partenere vor desfășura activitatea în unitățile dumnealor, urmând ca apoi să ne trimită imagini. Desfășurându-se în trei ateliere de lucru, cadrele didactice au avut posibilitatea să învețe sau să exerseze trei tehnici diferite de încondeiere a ouălor.

„Prin activitatea de astăzi ne-am dorit ca educatoarele prezente să învețe sau să-și reactualizeze tehnici vechi sau mai uzuale de încondeiere a ouălor, tehnici pe care să le transmită, apoi, copiilor din grădinițele unde își desfășoară activitatea. Totodată, acțiunea s-a dorit să fie o îmbinare între inedit și obișnuit, între tradițional și modern prin folosirea tehnicii de încondeiere (impistrit) a ouălor cu ceară, specifică Țării Lăpușului, tehnica vopsirii ouălor cu coji de ceapă și amprente de frunze și tehnica vopsirii ouălor cu hârtie creponată și oțet – variantă care se poate pune în practică și în activitățile cu copiii. Prin astfel de activități desfășurate în cadrul proiectului nostru se urmărește transmitere tinerei generații tradițiile moștenite de la înaintașii noștri”, a declarat prof. Alexandrina Botiș, coordonatorul proiectului.
La acțiune au participat aproximativ 50 de cadre didactice din 8 unități școlare din Baia Mare și zonele limitrofe.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA