
FOTOGRAFIA ZILEI. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie
În apropiere de Centrul Vechi al orașului Baia Mare, pe o străduță îngustă, tipic medievală, se află o clădire care adăpostea, în Evul Mediu, celebra Monetărie imperială.
Aici se transforma, în lingouri și monede, aurul extras din exploatările miniere aflate in bazinul băimărean. Din această pricină, orașul a putut avea fortificații, locuitorilor li s-au acordat privilegii și urbea a prosperat din punct de vedere economic, social și cultural.
În prezent, în acest spațiu, își are sediul Muzeul de Istorie și Arheologie a județului Maramureș, exponatele ilustrând evoluția istoriei locale începând cu secolul al XIV-lea. Secția de Arheologie aduce mărturii despre existența unor așezări umane în zonă, încă din zorii preistoriei.
În lipsa unei Istorii a Maramureșului (redactată în mod sistematic, monografic și obiectiv, cuprinzând toate etapele evolutive), această instituție este singura „carte deschisă” care reconstituie (fragmentar, evident), grație dovezilor materiale, palpabile, imaginea dinamică a vremurilor apuse.
Muzeele și bibliotecile deopotrivă sunt acele așezăminte ale culturii de ieri, păstrătoare ale izvoarelor sfinte, din care își trage seva cultura de mâine.