GALA MICILOR CAMPIONI. O șansă în plus la viață pentru prematuri
În data de 17 noiembrie, în Baia Mare, la Restaurantul Gran Gala, se va desfășura o nouă ediție a evenimentului caritabil ”Gala micilor campioni”, manifestare dedicată nou-născuților care au venit pe lume înainte de termen. Anul acesta, fondurile strânse vor fi folosite pentru dotarea Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare cu un aspirator, necesar pentru terapie intensivă neonatală.
”În fiecare an în 17 noiembrie, se celebrează Ziua Mondială a Prematurității. La nivelul Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Baia Mare suntem la a 6 ediție a evenimentului ”Gala Micilor Campioni”. Am făcut o pauză de doi ani de zile, în timpul pandemiei, când nu am celebrat ziua lor, cum o facem noi de obicei.
Anul acesta vorbim despre un eveniment mare, care are drept scop achiziționarea unui ventilator, necesar pentru terapie intensivă neonatală, pentru susținerea vieții la nivelul Secției de Neonatologie. Suntem foarte mândre și entuziasmate pentru acest eveniment și așteptăm pe toată lumea care dorește să ne ajute, ca să celebrăm viața alături de cei care au venit mult mai devreme pe lume decât ar fi trebuit”, a declarat dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
Crește numărul prematurilor în Maramureș
Dotarea secției cu aparatură este cu atât mai necesară, cu cât numărul prematurilor este în creștere în Maramureș. O cauză o reprezintă atât vârsta fragedă a mamelor, aici fiind vorba în special de mame minore, dar și vârsta mai înaintată, de peste 35 de ani.
”La nivelul județului nostru observăm o creștere a numărului de prematuri. Anul acesta, până acum, am avut 167 de prematuri, aproximativ 9% din totalul nașterilor, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare. Toți prematurii sunt direcționați la noi, inclusiv de la spitalele din Borșa, Vișeu și Sighet.
Sunt multe cauze pentru prematuritate, unele țin de partea maternă, țin de copil sau sunt combinate. În cazul mamelor, un factor este vârsta fragedă, iar noi suntem în top la nivel european la mamele minore sub 16 ani, dar și vârsta peste 35 de ani. Un alt factor este expunerea la substanțe nocive, bolile mamei – diabet, tensiune-, fumatul, drogurile, stresul cotidian, toate pot influența o naștere prematură”, a mai explicat dr. Margareta Pîrvănoiu.
Ana-Maria HOJDA