GALA MICILOR CAMPIONI. Unul din zece copii se naște prematur

La Restaurantul “Gran Gala” din Baia Mare, s-a desfășurat a șasea ediție a Galei Micilor Campioni, eveniment organizat de Asociația Baby HealthCare Baia Mare (președinte Costel Pîrvănoiu). Au participat angajații secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență “dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, precum și părinții și copii. Invitați speciali au fost deputatul Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, Crina Chilat, subprefect, Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini, Mădălina Câmpean, directoarea Serviciului Județean de Ambulanță, Liliana Moga, consilier județean, Ionuț Pârvu, consilier local și Cornel Varga, consilier local.

Evenimentul a fost organizat în vederea strângerii de fonduri pentru achiziționarea unui ventilator necesar Secției de Neonatologie. Grație sponsorilor (îndeosebi compania ARAMIS din Baia Mare) s-au strâns suficiente fonduri pentru achiziția ventilatorului.

Margareta Pîrvănoiu, șefa secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, a vorbit despre provocările acestei meserii: “Avem nevoie de o zi mondială a copiilor prematuri pentru că într-un an se nasc peste 15 milioane de copii prematuri, pentru că în România sunt peste 20.000 de copii care se nasc prematur, pentru că un copil din 10 este prematur. Specialitatea de Neonatologie și Terapia Intensivă Neonatală a necesitat extrem de mult efort, atât din partea echipelor de medici, cât și din partea părinților și a tuturor celor care sunt implicați. Este cu totul altă patologie și trebuie să facem față provocărilor. Trebuie să luptăm pentru viață. Fiecare prematur care se naște necesită îngrijiri speciale. Iar pentru a asigura aceste îngrijiri avem nevoie de aparatură ultramodernă, pentru că micuțul nostru pacient nu știe să îți spună ce îl doare, unde îl doare și ce nevoi are. Noi trebuie să intuim de fiecare dată necesitățile și nevoile lui”.

Subprefectul Crina Chilat a declarat: “Mulțumesc pentru invitația de a fi astăzi aici, împreună cu acești copii minunați și cu acești părinți care cred că trebuie să vă mulțumească pentru eforturile pe care le-ați depus împreună cu echipa pe care o conduceți. Știu și cunosc demersurile pe care dvs le-ați făcut la Spitalul Județean pentru a putea procura aparatura și instrumentalul de care aveți nevoie. De aceea, astăzi, împreună cu dvs suntem aici pentru a vă oferi sprijinul nostru”.

La rândul său, deputatul Gabriel Zetea, a spus: “Am venit în primul rând în calitate de părinte, de tată. Sunt mândru că am trei copii, o fetiță mai mare, într-adevăr, de 17 ani, dar și doi băieți mai mici, unul de un an, iar celălalt de trei ani. Ambii băieți au venit pe lume aici, la Spitalul “dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, dar Iacob, băiatul de trei ani, a venit în mijlocul pandemiei de COVID, în septembrie 2020. Au fost cele mai grele momente pentru noi. Doar când treci prin astfel de momente, ca și părinte, te gândești cum poți să îi ajuți pe alții. Pentru că nimic nu doare mai mult pe un tată, pe o mamă decât durerea din privirea copilului. Și de aceea cred că astfel de gesturi, pe care astăzi Asociația Baby HealthCare din Baia Mare le face, alături de secția de Neonatologie din cadrul Spitalului, sunt binevenite și trebuie ajutată. În felul acesta avem astăzi bucurii, avem copii care râd, care se uită în ochii noștri și care ne fac viața plină și minunată”.

În calitate de președinte al Asociației Baby HealthCare, organizatoarea manifestării, Costel Pîrvănoiu a vorbit despre semnificația evenimentului, mulțumindu-le tuturor pentru participare: “Copiii care azi sunt aici, și mulți dintre ei sunt prematuri, sunt convins că, la rândul lor, vor fi niște adulți deosebiți și vor face lucruri minunate. Multumesc colegilor mei care au venit și sunt alături de noi. La mulți ani, copilărie, la mulți ani părinților și copiilor”.

A consemnat Dorin ȘTEF

 

 

 

 

 

GlasulMM
GlasulMM