GRAV. Șase cazuri de violență domestică într-o zi, în Maramureș

Violența domestică este un fenomen greu de stârpit în Maramureș. Duminică, polițiștii din județ au fost chemați să intervină la nu mai puțin de 6 astfel de cazuri. De cele mai multe ori, victimele sunt femei, dar sunt și excepții în care bărbații sunt cei bătuți de soții.

”Duminică, 21 aprilie, polițiștii maramureșeni au fost solicitați să intervină la șase cazuri de violență în familie. Astfel, în urma apelurilor prin SNUAU 112, polițiștii din Baia Mare, Recea, Borșa, Tăuții Măgherăuș și cei din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Sarasău au fost sesizați cu privire la faptul că cinci femei și un bărbat au fost victime ale violenței domestice. În patru situații polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, iar în alte două cazuri victimele au refuzat să depună plângere precum și emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Conform Legii nr. 217/2003, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexual, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Victima violenței domestice trebuie să știe că poate sesiza cu plângere prealabilă organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal și aparține părții vătămate. De asemenea, victima poate decide retragerea plângerii, situație care stinge acțiunea penală începută în prealabil și agresorul nu mai este pedepsit”, au precizat reprezentanții IPJ Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA