GRAV. Un sfert din medicii de familie din județ își vor înceta activitatea

Deficitul de medici de familie din județul nostru se va accentua considerabil în următorii ani. Potrivit conducerii DSP Maramureș, în momentul de față avem doar trei comune fără doctor de familie.

În următorii 5 ani însă, un sfert din medicii de familie actuali își vor încheia activitatea, fără ca cineva să vină să le ia locul. Problema aceasta a fost abordată și-n cadrul ședinței de colegiu prefectural de astăzi.

”Sunt multe sesizări, discuții și intervenții atât din partea populației cât și a reprezentanților UAT-urilor vizavi de cabinetele de medicină de familie. Ne confruntăm cu o problemă, lipsa medicilor de familie. A fost o problemă pe care eu am semnalat-o și domnului ministru în vizita sa în Maramureș”, a declarat subprefectul Crina Chilat, care a dorit să știe ce măsuri se pot lua pentru a stopa fenomenul și a atrage tinerii spre această specializare.

Nici Baia Mare nu are suficienți medici de familie

Oficialii DSP Maramureș au precizat că deficitul de medici de familie de acum este unul mic, în comparație cu ce ne așteaptă în anii următori. Mulți doctori vor atinge vârsta pensionării și se așteaptă ca majoritatea chiar să se retragă din activitate, cu toate că au posibilitatea de a profesa în continuare.

”Noi avem un deficit destul de mare de medici de familie. Dacă ar fi să calculăm la normele de medici raportat la 1.800 de asigurați pe medic, numai în Baia Mare avem un deficit de 15 medici. Dar, în momentul de față, toate cabinetele existente au medici, mai puțin 3 comunități rurale.

Primarii au făcut eforturi pentru a face atractivă șederea în aceste comunități. Au igienizat și modernizat cabinetele fostelor dispensare medicale, au amenajat apartamente noi, moderne, spațioase. Dar este o specialitate dificilă, tinerii medici optează fie să rămână în centrele universitare sau în reședințele de județ. Primii pași au fost făcuți prin normele contractului cadru unde finanțarea devine ușor mai atractivă.

Dar în următorii 5 ani, cred că vor mai pleca aproximativ un sfert din medicii de familie. Atunci Maramureșul va avea o problemă. Fiind furnizori așa numiți privați, pot să rămână cât doresc. Dar vine o vârstă când se gândesc și la ei și atunci va deveni o problemă pentru populație”, a declarat Carmen Sima, directorul DSP Maramureș,

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA