GRIPA AVIARĂ REVINE. Măsurile de prevenție care trebuie aplicate de fermierii din județ

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș reamintește maramureșenilor o serie de măsuri de prevenție care trebuie aplicate pentru a nu se trezi cu gripa aviară în fermă sau în gospodăria proprie. În 21 de țări europene au fost raportate focare de gripă aviară înalt patogenă la păsările domestice și sălbatice coroborate cu sezonul migrației de toamnă a populațiilor de păsări sălbatice.

DSVSA Maramureș precizează că se impune separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice, evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute în spații de cazare special amenajate, închise, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice, se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.

Se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de ținere/creștere a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei

Apoi, se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană care are grijă de animale. Se va avea în vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie. Se recomandă prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.
Marcel ȘERBAN

dh
dh