HALDE STERIL MARAMUREȘ. Gradul de poluare, monitorizat non-stop
După incidentele neplăcute de anul trecut, când praful de steril de la iazurile de decantare din județ, au acoperit curțile oamenilor, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a instalat stații de monitorizare a aerului în zonele problematice din județ.
Acestea funcționează în continuare, spun oficialii instituției, pentru a măsura calitatea aerului și a depista depășirile valorilor normale.
”Anul trecut am extins rețeaua de monitorizare a calității aerului în jurul acestor iazuri de decantare și le menținem în continuare. Anul trecut am avut probleme când a fost și secetă accentuată și au fost și schimbări bruște de temperatură, care au generat vânt puternic și a determinat înrăutățirea calității aerului.
De atunci, din iunie anul trecut și până în prezent nu s-au constatat depășiri. Acum, să vedem ce ne aduce vara și cum se vor manifesta schimbările climatice anul acesta. Practic, toată această manifestare a calității aerului din zona iazului de decantare ține de o schimbare climatică, secetă pedologică, schimbări bruște ale temperaturii de la o zi la alta, care generează viteze ale vântului mai mari decât normal. La noi, zona aceasta este caracterizată de calm atmosferic.
Am considerat că este o zonă vulnerabilă, unde pot să apară probleme și de aceea continuăm monitorizare, pentru că nu poți să tragă o concluzie numai într-o zi. Trebuie făcută monitorizare în timp, într-un an sau doi. Dacă se va face ecologizarea sau valorificarea materialului, este foarte bine.
Acum măsurăm în Tăuții de Sus și la iazul de la Bozânta, în curțile caselor locuitorilor care au sesizat anul trecută atunci când viteza vântului a fost mare au avut praf”, a declarat pentru Glasul Maramureșului, Emilia Talpoș, directorul APM Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
(Foto: Arhiva Glasul)