ÎN MARAMUREȘ. Centrul Antidrog iese printre tinerii din județ
În contextul sărbătorilor Floriilor Ortodoxe și Paștelui Catolic, specialiştii centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog MM vor desfășura, la nivelul județului, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.
Autoritățile au anunțat că în această perioadă, „vor avea loc acțiuni preventive și de informare antidrog, adresate persoanelor aflate în zonele de agrement, în locurile de cazare și în spațiile recreaționale de petrecere a timpului liber, în centrele de protecție ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș și Direcția de Asistență Socială Baia Mare, în punctele de trecere a frontierei”.
„De asemenea, personalul angajat al unităților de cazare, restaurantelor, teraselor și barurilor va beneficia de sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, iar în incinta acestor spații vor fi afișate, la loc vizibil, datele de contact ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog MM. Pentru că această perioadă coincide și cu debutul vacanței școlare pentru elevi, Agenţia Naţională Antidrog le recomandă adolescenților și tinerilor să evite tentațiile nesănătoase şi să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de droguri și să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia”, precizează CJSU Maramureș.
Părinţilor li se recomandă să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită prietenilor acestora, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber și să comunice eficient, pentru a oferi copiilor un sprijin real în fața problemelor.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează. Adolescenții care au o problemă legată de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică”SAFE SPACE”, la nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 11.61.11.
Marcel ȘERBAN