
ÎN MARAMUREȘ. Vijeliile, rafalele de vânt și grindina au provocat distrugeri
Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a declarat că fenomenele meteorologice periculoase (vijelie, precipitații sub forma de ploaie, rafale puternice de vânt, grindină,) din după-amiaza și seara zilei de 13 martie a.c., au afectat, conform datelor centralizate/transmise până în prezent, șase unități administrativ-teritoriale (Baia Mare, Baia Sprie, Borșa, Vișeu de Sus, Desești, Copalnic Mănăștur).
Rafalele puternice de vânt au prăbușit nouă copaci: 2 copaci în municipiul Baia Mare, 2 copaci în orașul Vișeu de Sus, un copac în comuna Desești, un copac în orașul Borșa, un copac în orașul Baia Sprie, 2 copaci în comuna Copalnic Mănăștur. De asemenea, un stâlp de telefonie s-a prăbușit în comuna Copalnic Mănăștur, respectiv au fost avariați trei stâlpi de alimentare cu energie electrică.
În municipiul Baia Mare, pe strada Petre Dulfu, arborele prăbușit de rafalele puternice de vânt a avariat două autoturisme. La fața locului s-au deplasat pompieri militari din cadrul Detașamentului de Pompieri ”Adrian Marchiș” Baia Mare, care au intervenit pentru tăierea copacului și degajarea zonei de materialul lemnos.
Pompierii militari au asigurat măsurile PSI specifice, pe timpul intervenției de eliminare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase de pe raza orașului Vișeu de Sus.
Pe sectoarele de drumuri naționale ale DN18, în Pasul Gutâi (urcare dinspre Baia Sprie și coborâre spre Mara), respectiv în Pasul Hera au fost doborâți mai mulți copaci de rafalele puternice de vânt. Angajați de la secția de drumuri naționale, dar și pădurari de la Direcția Silvică Maramureș au intervenit, sprijiniți de echipaje ale poliției care au asigurat fluidizarea traficul rutier și măsurile de siguranță, pentru tăierea copacilor cu drujbe și îndepărtarea materialului lemnos de pe partea carosabilă.
Pe drumurile județene DJ182B, zona localității Coaș, respectiv DJ185 Ocna Șugatag -Hoteni au fost copaci prăbușiți de rafalele puternice de vânt. Angajați de la societatea de drumuri județene au acționat pentru tăierea copacilor și îndepărtarea materialului lemnos rezultat de pe partea carosabilă.
Primăria Borșa a intervenit pentru degajarea unui arbore prăbușit pe strada Energiei din localitate.
În localitatea Răzoare a căzut grindină de dimensiuni medii (bob de porumb). Nu au fost raportate pagube până în prezent.
Nu au fost înregistrate victime la nivelul județului Maramureș.
Au fost afectate parțial, conform ultimelor date transmise, opt linii de medie tensiune alimentare cu energie electrică, dar și 113 puncte de transformare. Sunt 6734 consumatori nealimentați cu energie electrică din 28 de localități (Bistra, Valea Vișeului, Leordina, Petrova, Crasna Vișeului, Negreia, Dragomiresti, Ieud, Coroieni, Preluca Veche, Groape, Sâlnița, Jugăstreni, Preluca Noua, Văleni, Drăghia, Dealu Mare, Vima Mare, Răzoare, Intrerâuri, Codru Butesii, Poienile de Sub Munte, Tulghieș, Buciumi, Buteasa, Hovrila, Călinești și Cornești). În teren lucrează nouă echipe de intervenție de la societatea Electrica pentru remedierea deficiențelor și alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.
Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat în scopul eliminării efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase, iar ulterior vor întocmi și transmite rapoarte operative.
În perioada următoare vor fi constituite, prin ordin de prefect, comisii mixte care se vor deplasa în teren pentru evaluarea pagubelor produse la nivelul județului de fenomenele meteorologice periculoase.