ÎN PRIMELE TREI LUNI. Sume imense cheltuite de partide pentru propagandă

Partidele parlamentare din România au cheltuit, în primele trei luni ale anului 2024, peste 65 de milioane de lei pentru propagandă și presă, se arată în newsletterul Misreport.

Potrivit unui raport Expert Forum citat de PressHUB, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat pentru perioada ianuarie-martie către cinci partide suma de 67,6 de milioane de lei, după cum urmează: PSD – 26,5 milioane de lei, PNL – 22,5 milioane de lei, PMP – nu a primit fonduri din cauza unui conflict juridic privind președinția partidului, USR – 12,1 milioane de lei, AUR – 5,3 milioane de lei, ProRomânia – 1 milion de lei, însă fondurile sunt virate unui executor judecătoresc.

„Sunt sume importante, care distorsionează complet piața media. Banii ajung prin intermediari la televiziuni și în presa scrisă online. Nu sunt însă folosiți pentru publicitate, care să fie marcată ca atare, ci pentru articole prin care sunt atacați adversarii politici, pentru texte propagandistice, pentru a plăti tăcerea când e cazul, pentru hărțuiri pe rețelele sociale, pentru troli care se strecoară peste tot să-i laude pe unii și să-i desființeze pe alții”, scrie jurnalista Sabina Fati, într-o analiză pentru Deutsche Welle, referindu-se la aceste fonduri, se mai precizează în newsletterul Misreport.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica