ÎNCEP CONTROALELE. Ce amenzi riscă cei care și-au dat foc miriștilor

Proprietarii de terenuri care au dac foc miriștilor sau care nu iau măsuri pentru a preveni astfel de acțiuni, riscă amenzi usturătoare. Nu este pentru prima dată când autoritățile avertizează cetățenii să nu mai dea foc necontrolat terenurilor. de astăzi, inspectorii Gărzii de Mediu Maramureș alături de alte instituții abilitate au demarat controalele în teren.
”Începând cu data de 15.04.2024 Garda Națională de Mediu va demara acțiuni de control pentru prevenirea și combaterea arderilor de miriști și vegetație. În cadrul acestor acțiuni vom colabora cu ISU MM și APIA MM, în baza protocolului de colaborare încheiat la nivel național între GNM, IGSU și APIA privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția de a nu arde vegetația uscată pe terenuri arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000.
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 actualizată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi:
– obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală:
– arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor și vegetaţiei ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse reconstrucției ecologice”, transmit oficialii Gărzii de Mediu Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA