INEDIT – Cate 8 gospodării tradiționale din Petrova, Bogdan-Vodă și Lăpuș vor fi restaurate

Comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă vor fi incluse în Ruta satelor cu arhitectură tradițională. Anunțul a fost făcut de cei de la Consiliul Județean Maramureș, care subliniază că în luna decembrie 2022, s-a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene trei propuneri de proiecte, respectiv includerea în Ruta satelor cu arhitectură tradițională a comunelor mai sus amintite.

„Astfel, vor fi restaurate 8 gospodării tradiționale din fiecare comună menționată. Casa Mihalca din Petrova, Casa Moșu Deac din Bogdan Vodă, Casa Bolchiș din Lăpuș sunt doar trei exemple de gospodării care vor fi propuse spre restaurare. Am discutat astăzi cu reprezentanții administrațiilor locale Lăpuș – doamna primar Cristina Buda, Petrova – domnul primar Ion Petrovai, și Bogdan Vodă – doamna viceprimar Maria Cuciureanu, despre pașii următori pe care îi vom realiza în implementarea acestui proiect.

De asemenea, pentru reabilitarea a 12 gospodării din satul Breb, am semnat în luna octombrie 2022 contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și deja suntem în procedură de achiziție publică pentru reabilitarea lor.

Avem un total de 36 de gospodării vechi, foarte importante pentru patrimoniul cultural din Maramureș, pe care le vom restaura prin fonduri europene pentru ca frumusețea și unicitatea lor și a Maramureșului să dăinuie în timp”, arată oficialii CJ Maramureș.

Marcel Șerban

dh
dh